Innováció és Kedvezmények: Magyarország Új Köntösben vonzza a Külföldi Digitális Szaktekintélyeket
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Innováció és Kedvezmények: Magyarország Új Köntösben vonzza a Külföldi Digitális Szaktekintélyeket

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A Digitális Innováció úttörője lehet Magyarország

Magyarország új kezdeményezésével úttörő szerepre törekszik a digitális innováció terén, ennek elősegítése érdekében pedig a Kabinetiroda érdekes ajánlattal állt elő: speciális jogállást biztosítana azoknak a hazai vállalkozásoknak, amelyek munkatársainak jelentős része nem uniós állampolgár. A kezdeményezés alapötlete, hogy még inkább földünkre csábítsa a programozók, informatikai szakértők rétegét, erősítve ezzel Magyarország befektetési vonzerejét.

Adókedvezmények és Munkajogi Privilegiumok

Az új törvényjavaslat értelmében engedményt kaphatnak az adózás és a helyi iparűzési adó tekintetében azok a cégformák, amelyek a digitális területen mozognak. Az értelmiségi munkaerő és a cégvezetés jövedelme után az ún. különleges közteherviselési hozzájárulást (kükho) fizetnék, ami egységesen 15%-os, azonban bizonyos feltételek szerint 9,5%-ra csökkenhet.

Kedvezmények pontos feltételei

A szóban forgó kükho kedvezmények akkor érvényesülhetnek, ha a következő feltételek teljesülnek:

  1. A dolgozó nem nyugdíjas
  2. Nem harmadik állam állampolgára
  3. Nem rendelkezik EGT-államhoz köthető biztosítással

Más esetben, a kedvezőbb, 9,5%-os adókulcs lépne életbe.

Jogszabályi keretek és a Befektetői Környezet

Csakis azon vállalatok férhetnek hozzá ehhez a speciális státuszhoz, melyek létszámának több mint fele külföldről érkezők. Az igazoláshoz lényeges, hogy a harmadik országból érkező vagy EGT-államban nem biztosított munkavállalók aránya meghaladja a létszám 60%-át.

A Digitális Cégek Új Dimenziója

A digitális társaságok korszakalkotó formájának alapvetése nagyban befolyásolhatja az IT-szektor és a magyar tudós-társadalom jövőbeli alakulását. Legalább 20 millió forintos tőkével rendelkező részvénytársaságok és korlátolt felelősségű társaságok válhatnának ilyen formává, feltéve, ha az illetékes hatóságokkal szerződést kötnek.

Ez a lehetőség kiemelten a magas szintű informatikai tevékenységeket – úgymint fejlesztés, kiberbiztonság és infokommunikáció – a középpontba állító cégek számára teremt előnyös feltételeket. A tervezetet a kormány még nem tárgyalta, de már a kabinetiroda honlapján elérhető, bár további részletek ismertetése még várat magára.

facebookMegosztás Facebook-on