Osztrák és német bérek: Ekkor érheti el Magyarország ezeket a szinteket
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Osztrák és német bérek: Ekkor érheti el Magyarország ezeket a szinteket

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Bérversenyben a Szomszédokkal: Hol a Célvonal?

Az életminőség egyik meghatározója a munkánkért kapott ellenszolgáltatás. Vajon mikor érhetjük utol Európa gazdagabb államainak bérszintjét? Egy frissen közzétett elemzés szerint már több évtizede hajszoljuk ezt a szintet, de az eléréséig még évek szükségesek. Az elemzés azt sugallja, hogy az osztrák és német havi átlagbér 65-70%-ánál kezdhetjük érezni, hogy versenyben vagyunk velük.

A Bérduplázás Mítosza

Jelenleg egy 1000 eurós magyar átlagfizetéssel büszkélkedhetünk, míg az osztrák és német keresetek magasabbra törnek, ~2800 euróval. A cél tehát világos: a jelenlegit megduplázva léphetünk közelebb a kívánt bérszintekhez. Ennek elérésére az elmúlt egy évtized adatai alapján próbálunk választ adni, de közben ne feledkezzünk meg arról, hogy a viszonyítási alap is folyamatosan növekszik.

Egy Évtized Nagyítólencse Alatt

Érdemes felelevenítenünk az elmúlt tíz évet. Ebben az időszakban a magyar átlagkereset nemcsak hogy megduplázódott, de meg is haladta a kétszeresét, közel 105-110%-os növekedést mutatva. Ez részben a munkát terhelő adók és járulékok csökkenésének köszönhető. Másfelől a német és osztrák fizetések is emelkedtek, évente 2-4%, viszont az infláció felgyorsította a folyamatot, így mintegy 40%-os béremelkedést értek el.

Hogy állunk 10 év múlva?

A felvetett forgatókönyv szerint tíz év múlva a magyar bér a következőképp alakulhat: ~2000-2100 euróra ugranának a fizetések, míg osztrák és német kortársaink bérének szintje 3600 euró körül mozoghatna. Ha ez a hozzávetőleges jövőkép valósul meg, a magyar bérszint a célországok 56–58% elérésével állna, ami várhatóan 2039 vagy 2040 körül teljesülne meg. Ez pont fél évszázadot jelentene a rendszerváltás óta.

A Bérfelzárkózás Útvesztői

Nézzünk szembe a valósággal: amint az elmúlt évtizedek mutatják, sok a változó a jövőnk körül. Ha nem minden kártyánk úgy hullik, ahogy reméljük, akkor további 15-25 évre van szükségünk. Ettől függetlenül 2030-ra elérhetjük az áhított bérszint felét, amit más közép-európai társaink, mint a csehek vagy észtek, már meg is léptek.

Felmerül a kérdés: vajon elérjük-e az osztrákok és németek bérvilágát, vagy a versenyfutás tovább folytatódik? Az idő nyilvánvalóan előttünk áll, de a célok és a lehetséges útirányok már most is tisztán kirajzolhatók a jövő gazdasági tájképén.

facebookMegosztás Facebook-on