Futballbírók Fizetése Magyarországon és Külföldön: Nagyító Alatt
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Futballbírók Fizetése Magyarországon és Külföldön: Nagyító Alatt

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Futballbírók Fizetése: Egy Globális Összehasonlítás

A sportpályák döntői, a meccsek igazságos lebonyolítói – a futballbírók pénzügyi elismerése országonként jelentősen eltér. De vajon mennyit keresnek valójában a fütyülő urak / hölgyek? Külföldi és hazai számok tükrében, mélyrehatóan vizsgáljuk meg, hogy a labdarúgás játékvezetőinek jövedelme miként alakul.

A Nagy Liga: Bírói Fizetések Spanyolországban

A spanyol első osztály, ahol a nézők a világklasszis labdarúgással együtt a bírói döntések pontosságát is elvárják, magas juttatásokkal honorálja játékvezetőinek munkáját. Havi 12 500 eurós fizetést, plusz további 4200 eurót meccsenként kapnak zsebbe.

A Hazai Pálya: Mit Keres Egy Magyar Játékvezető?

Magyarországi viszonylatban a tárcák jóval soványabbak. Egy NB I-es mérkőzés férfiak között átlagosan bruttó 160 ezer forintot generál egy bíró számára. A segítő asszisztenseknek és a tartalék játékvezetőknek illetve a VAR bíróinak ennél kisebb összegek jutnak, az utazásköltség nemkülönben.

Női Labdarúgás: Kevesebb Fény, Kevesebb Pénz

A női mérkőzésekért járó díj szerényebb, egy NB1-es női meccsért mindössze bruttó 40 ezer forintot tehet zsebre a bíró – egyértelműen tükrözve a női sportágakban rejlő gazdasági különbségeket.

MLSZ: A Játékvezetők Utánpótlásának Javulása

Sipos Jenő, az MLSZ szóvivőjének köszönhetően betekintést nyerhetünk a bírók képzésébe és a toborzás eredményeibe is. A képzés iránt mutatkozó érdeklődés több évtizedes csúcsot döntött Budapest szívében, ami reménysugárként szolgálhat a hazai labdarúgás számára is.

Globális Hiány: Negyvenezer Bíróra Lenne Szükség

Nemzetközi szinten azonban aggályos helyzet van fenn – közel negyvenezer bíró hiányzik a labdarúgásból, ami kihívások elé állítja az igazságos játék elvét.

Míg a számok éles különbséget mutatnak, mind a hazai, mind a nemzetközi labdarúgás megértéséhez fontos látni a teljes képet. A pénz nem mindig jelenik meg egyenesen az eredménytáblán, de mint az élet sok más területén, itt is fontos elem a motiváció és a szakma megbecsülése, amely a játékvezetők komoly felelősségére is vonatkozik.

facebookMegosztás Facebook-on