Külföldi munkavállalás 2024: A Fiatalok Megítélése Szerint Visszaesett Az Oktatás Minősége - Határon Túli Karrier?
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Külföldi munkavállalás 2024: A Fiatalok Megítélése Szerint Visszaesett Az Oktatás Minősége - Határon Túli Karrier?

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A magyar fiatalok és az oktatás – Kevesen látják európai szintűnek

A hazai képzési rendszer az elmúlt években sajnos nem tudta tartani a lépést európai társaival, legalábbis a 19-29 éves korosztályt tekintve. Egy friss felmérés rávilágít: a már állásban lévő fiatalok zömének véleménye szerint az oktatás színvonala elmarad a kontinensünkön megszokottól; mindössze a válaszadók 16 százaléka ítéli meg pozitívan. Ez a szám 2018 óta jelentős csökkenést mutat, akkor még közel negyedük tekintett optimistán az oktatásra.

Új irányok – Külföldi munka a fiatal generáció szemével

A dolgozó fiatalok továbbra is nyitottak a világra, hiszen közülük több mint egyharmad komolyan mérlegel külföldi karrierépítést. Ezzel szemben a magyarországi karrierre voksolók aránya 40 százalékra tehető. A K&H ifjúsági indexe évek óta figyelemmel kíséri ezt a trendet, és az adatok azt mutatják, a külföldön munkát vállalni szándékozók száma a 2012 és 2015 közötti évekhez hasonlóan tartósan magas.

Nyelvtudás: kulcs a világ felé

Az adekvát nyelvtudás biztosítja a nemzetközi területeken való boldogulást, ami a fiatalok 77 százalékára igaz saját megítélésük szerint. A korcsoporton belül jelentős eltérések figyelhetők meg: míg a 19 és 25 évesek között 84 százalék érzi magát biztosnak e téren, addig a 26-29 évesek már "csak" 65 százalékban. A nyelvtudás tekintetében viszont örvendetes hír, hogy 2021 óta tartó tendencia szerint már stabilan 70 százalék feletti a többnyelvű fiatalok aránya – ezzel az esélyek a nemzetközi munkaerőpiacon is jobban állnak.

Külföldi munkavállalás

A mai magyar fiatalok egy része szkeptikus a belföldi lehetőségekkel, és egyre inkább külföldi munkavállalást fontolgat, különösen a nyelvtudásukat fegyverként használva. Növekvő trendet mutat azok száma, akik úgy érzik, külföldön több lehetőség vár rájuk, és így az oktatási rendszer megítélése mellett ez is komoly társadalmi és gazdasági kihívást jelenthet a jövőben.

facebookMegosztás Facebook-on