Fokozott Ellenőrzések És Szigorúbb Szankciók Kellenek a Feketemunka Ellen
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Fokozott Ellenőrzések És Szigorúbb Szankciók Kellenek a Feketemunka Ellen

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Feketemunka: A Szakszervezetek Több Ellenőrzést és Keményebb Büntetéseket Követelnek

A feketemunka jelentős csökkenését és ennek érdekében a hatósági ellenőrzések megintését kéri a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ). A szervezet csütörtöki közleményében rámutat: noha egy évvel korábban több cég esetében történtek munkaügyi ellenőrzések, az intézkedések mértéke még nem megfelelő.

A MASZSZ aggodalmának ad hangot amiatt, hogy az elmúlt évtized során jelentősen csökkent a munkavállalók számára nyújtott hatósági védelem. Mindössze a munkaerőpiac egy kis szegmensében kerül sor az ellenőrzésekre, arra hivatkozva, hogy míg 2011-ben 160 ezer munkavállalót vizsgáltak meg, addig napjainkban évente legfeljebb 40 ezer ember munkafeltételeit ellenőrzik.

A Fegyelmezettség Hiánya: Enyhe Szankciók a Munka Törvénykönyvében

A szakszervezeti szövetség elnökének, Zlati Róberthez fűződő szavak alapján a gyakrabban végrehajtott ellenőrzések sem hoznak változást, amíg a szabályszegő munkáltatók legfeljebb figyelmeztetést, vagy csak szimbolikus pénzbüntetést kaphatnak. A MASZSZ azt ajánlja, hogy a büntetőintézkedések élesítésével és a szankciórendszer áttekintésével lehetne valódi változást elérni a munkapiaci viszonyokban.

Az ellenőrzések szigorítása és a szankciók fokozása középpontba állítása alapvető fontosságú a feketemunka és a munkáltatói kötelezettségek be nem tartásának visszaszorítására. Az ilyen intézkedések nem csupán a jogkövető munkáltatók versenyhelyzetét javítanák, hanem a munkavállalók jogainak tiszteletben tartását is előmozdítanák. Az időszerű változások szorgalmazása mellett, a szakszervezetek folyamatosan hangsúlyozzák a megfelelő munkafeltételek és a tisztességes munkavállalói viszonyok fontosságát is.

facebookMegosztás Facebook-on