Fizetések a Magasba Szökkennek: Az Átlagkeresetek és a Reálbérek Dinamikus Emelkedése Magyarországon
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Fizetések a Magasba Szökkennek: Az Átlagkeresetek és a Reálbérek Dinamikus Emelkedése Magyarországon

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Áttekintés a Növekedő Fizetésekről

2023 novemberében a magyar munkaerőpiac jelentős változásokat mutatott a fizetések terén. A bruttó kereset mediánértéke 489 400, míg a nettó kereset mediánja 338 500 forintot ért el, ami 16,0 és 15,3 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest.

A Rendszeres Bruttó Átlagkeresetek Elemzése

A múlt év novemberi statisztikai adatok szerint a rendszeres bruttó átlagkereset 548 600 forintra rúgott, ami 14,3 százalékos bővülést tükröz. A szektorok közötti bontásban megfigyelhető, hogy a vállalkozásoknál 547 500, költségvetési szférában 539 100, míg a nonprofit szektor megkülönböztetett magas, 587 200 forintos átlagot mutatott.

Nettó Átlagkeresetek és a Kedvezmények

A kedvezmények nélküli nettó átlagkereset 413 100 forint volt, míg a kedvezményekkel kalkulált nettó kereset 427 700 forintot ér el. Ezek az adatok egyaránt 14,1 illetve 14,0 százalékos növekedést mutatnak. A reálkereset tekintetében is pozitív változást regisztráltunk, 5,7 százalékos növekedést figyelhetünk meg a fogyasztói árak 7,9 százalékos emelkedésének fényében.

Éves Átlagok és További Adatok

Az év első 11 hónapjában a teljes munkaidőben foglalkoztatott személyek bruttó és nettó átlagkeresete is jelentős növekedést mutatott. A bruttó érték 563 500 forint volt, míg a nettó kedvezmények nélkül és figyelembe véve rendre 374 800 és 388 500 forintot tükröz.

A Fizetések Háttérhatásai

Fontos megemlíteni, hogy az átlagkereset változását a honvédelmi és rendvédelmi hivatásos állomány számára kifizetett szolgálati juttatások is befolyásolták. Ha ezt a tényezőt kiiktatjuk, még magasabb, 1,5 százalékpontos növekedésről beszélhetnénk.

A Reálbérek Fénybenövő Trendje

A Nemzetgazdasági Minisztérium képviseletében Czomba Sándor államtitkár kiemelte, hogy a reálbérek 6 százalékos növekedése a sikeres inflációkezelésnek köszönhető, mely érezhetően növeli a családok jövedelmének vásárló erejét.

Miközben a hirdetésblokkolók használata befolyásolhatja az online tartalmak elérését, mi továbbra is igyekszünk Önnek minőségi információkat szolgáltatni pénzügyi és foglalkoztatási témákban. Ön is veheti a lapot és nyomon követheti a hazai munkaerőpiac pozitív változásait.

facebookMegosztás Facebook-on