Magyar Dolgozói Sorsok a Befektetési Támogatások Árnyékában: Magyarok leépítése
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Magyar Dolgozói Sorsok a Befektetési Támogatások Árnyékában: Magyarok leépítése

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Háttér és a Magyar Munkavállalók Elbocsátása

December óta több mint ötven, a magyar munkaerőpiacról származó dolgozótől vált meg a dél-koreai tulajdonban lévő Bumchun Precision Hungary Kft. salgótarjáni telephelye, amely az elektromos járművek akkumulátorainak alkatrészeinek gyártásával foglalkozik. A cég 2020 óta folytat tevékenységet Magyarországon, és bár a távozó munkavállalók többsége betanított munkás volt és munkaerő-kölcsönző vállalatokon keresztül kerültek az üzembe, jelentős szerepet töltöttek be a vállalat működésében. A létszámcsökkentés oka a meg nem nevezett vietnámi vendégmunkások beáramlása, akiket a magyar dolgozók tanítottak be az állásuk végleges átvételére.

Vizsgálatok és Megválaszolatlan Kérdések

A helyzet vizsgálata során Berki Sándor országgyűlési képviselő próbálta felvenni a kapcsolatot a vállalat vezetésével, azonban őt nem fogadták. A képviselői megkeresések ellenére a Bumchun nem szolgált megerősítéssel kapcsolatban sem az érintett dolgozók, sem a hozzájuk érkező vietnámi munkavállalók számával kapcsolatban.

Létszámleépítés Személyes Történetei

Az egyik elbocsátott munkavállaló a sajtónak beszámolt róla, hogy a leépítés indoklása a cég részéről tisztázatlan maradt. A cég több munkaerő-kölcsönző vállalatot is igénybe vett, a leépítés túlnyomórészt azokat érintette, akiket a külső szolgáltatókon keresztül foglalkoztattak. Ennek ellenére, sokan olyan dolgozók voltak, akik túlteljesítették a normát, mégis elbocsátásra került sor.

Állami Támogatások és Mérlegek

A Bumchun Hungary 2019-ben jelentős beruházást hajtott végre Magyarországon, melyet a magyar kormány jelentős összegű, több milliárd forintos támogatással honorált. A befektetés 200 új munkahely létrehozását ígérte, azonban a későbbiekben több támogatást kapott, mint amit eredetileg terveztek. A vállalat mérlegei a támogatások jelentős mértékű felhasználását mutatják, azonban ezzel egy időben veszteségesen működött, amit csak a létszámbővítés ellensúlyozott valamelyest.

Munkaerőpiaci Dinamika és Jövőkép

A helyzet különösen érdekes Nógrád megyében, ahol országos összehasonlításban magas a munkanélküliség. A Bumchun döntése egy olyan időszakban esett, amikor a helyi munkaerőpiac számára mindenképpen előnyös lenne a munkahelyteremtés. A vendégmunkások alkalmazása ebben a kontextusban kérdéseket vet fel az állami támogatásokkal összefüggésben is.

Az eset a jelenlegi hazai és nemzetközi munkaerőpiaci trendek és ellentmondások egyik jellemző eseményévé avanzsálódott. A történtek rávilágítanak arra, hogy bár a támogatásokkal munkahelyteremtés történik, az nem biztos, hogy a helyi közösségek és munkavállalók számára hoz a várt előnyöket. Az ügy részletei és a munkahelyek jövője egyelőre ködben maradnak.

facebookMegosztás Facebook-on