Egyenlőtlenség a Bérterületen: Megyei és Települési Különbségek a Jövedelmekben
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Egyenlőtlenség a Bérterületen: Megyei és Települési Különbségek a Jövedelmekben

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A Kereseti Különbségek Térképe: Budapest kontra Községek

Magyarország látszólag kétfelé oszlik, amikor a jövedelmekről van szó. Budapest díszes helyet foglal el a kereseti rangsorban, ahol az átlagos havi nettó bevétel eléri a 370 ezer forintot. Ez szemben áll a vidéki községek 243 ezer forintos átlagával. A városok és megyeszékhelyek közötti összehasonlításban is érezhető a szakadék, a megyei jogú városok polgárai jelentősen, átlagosan 11 százalékkal magasabb jövedelmet zsebelnek be. A regionális egyenlőtlenség még széleskörűbb a vizsgált Pest megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közötti 42 százalékos különbséggel.

Miért Magasabbak a Fővárosi Fizetések?

Az eltérő keresetek hátterében állhatnak gazdasági strukturális különbségek is. Az iparilag fejlettebb területek, ahol a turizmus is jelentős bevételi forrás, gyakran magasabb bér szinteket eredményeznek, ellentétben az agrár többségű régiókkal. Az is nyilvánvaló, hogy az adott terület lakosságának iskolázottsága mennyire magas.

Az Oktatási Szint Hatása a Jövedelemre

A felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya a magyarországi munkavállalók között 31,3 százalék, amelynek nagy része a fővárosban található. Különösen a budai részen figyelhető meg ez a jelenség, ahol a lakosok több mint felét képezik a diplomások. A felsőoktatási intézmények nyújtotta tudás az egyik legalapvetőbb mozgatórugója a regionális kereseti különbségeknek.

A Diplomások Jövedelmi Előnyei

A szakmunkáshoz képest a diplomás munkavállalók fizetése az oktatási szint függvényében 38-tól akár 95 százalékkal is több lehet. Emellett ott, ahol magas a diplomások aránya, erősebb a vásárlóerő, ami magasabb jövedelmeket és több munkahelyet generálhat. Nem meglepő módon, az eltérő bérviszonyok jelentős részét ez az oktatásban szerzett végzettség magyarázza.

Az Oktatás Gazdasági Hatásai

Az elmúlt években a felsőoktatás terén tapasztalható expanzió hatalmas előrelépést jelentett sokak számára. Nem csak személyes, hanem országos szinten is emelkedett az átlagkereset, amivel a középosztály jövedelmi helyzetén is sikerült javítani. A GKI szakértői szerint a fejlődés kulcsa az oktatási rendszer fejlesztésében rejlik, ellentétben a külföldi munkaerő bevonásával és a túlfinanszírozott iparosítási kísérletekkel.

Az elemzés fényt derít a Budapest és a vidéki települések között húzódó láthatatlan határvonalra, és aláhúzza az oktatás gazdasági hatásának jelentőségét egy egyenlőbb társadalom kialakításában.

facebookMegosztás Facebook-on