Döbbenetes adatok: Mennyire ér valójában a magyar fizetés az infláció lázában?
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Döbbenetes adatok: Mennyire ér valójában a magyar fizetés az infláció lázában?

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Rekordot döntő infláció és lassuló béremelések Magyarországon

Az idei év második negyedében az Európai Unióban Magyarország lett a bérnövekedés éllovasa 17%-os ugrásával, mégis, a vásárlóerőt tekintve a magyar dolgozókat mély csalódás érte, hiszen mintegy 3,7%-kal zsugorodott a reáljövedelmük – számol be róla Tar Gábor mögött álló, mégis névtelen forrásunk.

Ami valójában számít: A reálbér

A száraz számok mögött az áll, hogy hiába virágzik a béremelés papíron, a drága élet mindent felemészt. E Számítások szerint Magyarországon a minimálbér vásárlóereje 2022 és 2023 között 10,5%-kal olvadt el, egy olyan időszak alatt, amikor az EU-ban 21 országban kerültek felülvizsgálatra a minimálbérek, és többnyire emelkedést tapasztalhattak a dolgozók.

Különbségek az Unióban

Nézzünk szét a szomszédoknál! Európai szinten a bérnövekedések változatos képet mutatnak: miközben Romániában a legmagasabb, 19%-os növekedést jegyezték, addig Máltán, Olaszországban és Dániában az emelkedés nem érte el az 5%-ot. Ezen divergencia mögött az inflációs mutatók, valamint a munkaerő iránti kereslet és kínálat állnak. A szigorú számok alapján úgy tűnik, hogy a bérek emelkedésének üteme a megnövekedett munkaerő-kínálat és az infláció miatt csökkenésnek indult, ami azt mutatja, hogy a jövedelem növelése önmagában nem elegendő.

Hazai infláció rekordon

Az Eurostat jelentése szerint Magyarország nevezhető az infláció bajnokának, hiszen 2022 októberénél korábbi hónapok során itthon tapasztalhattuk a legmagasabb éves drágulást az EU tagállamai között. Ez a tendencia 2023-ban is megmaradt, noha a legfrissebb adatok szerint csökkenésnek indult az infláció.

A minimálbér vásárlóereje és jövője

Több mint 5%-os emelés történt az EU-ban a minimálbérek terén, de csak keveseknél pörgette fel valóban a vásárlóerőt. Magyarországon is év elején kiugró, 16%-os emelés történt, ám ettől függetlenül a vásárlóerő csökkent. Mindent összevetve, szakértők 2024-ben már csak 6% körüli inflációra számítanak, ami megadhatja az esélyt a jövedelmek pénzvásárló erejének emelkedésére.

Összefoglalva, bár a statisztikák kedvező bérnövekedést jeleznek, a kiemelkedő infláció miatt a magyar munkavállalók valós vásárlóereje csökkenőben van. Az előreláthatólag mérséklődő infláció azonban reményt adhat a helyzet javulására.

facebookMegosztás Facebook-on