Családi Pótlék Sorsa: Kivezetés vagy Megmaradás?
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Családi Pótlék Sorsa: Kivezetés vagy Megmaradás?

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Családi Pótlék: A Kormány Válasza a Kivezetési Rumlikra

A közelmúltban vad vitákat váltottak ki a hírek, miszerint a kormány esetleges tervei között szerepel a családi pótlék intézményének kivezetése. A zavaros információkat követően, megvizsgáltuk a hivatalos álláspontot és felgöngyölítjük az események hátterét.

A Pletykák Eredete

Az ellentmondások Ungár Péter, az LMP társelnöke és a Kulturális és Innovációs Minisztérium között pattantak ki. Ungár a minisztérium vezetőjét, Csák Jánost faggatta arról, hogy tervezik-e megszüntetni a családi pótlékot, egy olyan támogatást, ami gyerekenként 12.200 és 25.900 forint közötti összeget jelent a szülők számára – egy összeg, ami 2008 óta változatlan.

Álhírek vagy Valós Tervek?

Az LMP társelnökének aggodalmaira válaszolva Vitályos Eszter, a minisztérium államtitkára írásban válaszolt. Azt állította, nem lehet elszigetelve vizsgálni a családi pótlék kérdését a kormány sokrétű családtámogatási rendszerén belül. A minisztérium szerint a cél a munkaerő-piaci részvétel ösztönzése, nem pedig a segélyezés bővítése.

Csák János álláspontja

Továbbra is érvényes minisztériumi álláspontként Csák János szavait idézhetjük, melyet egy tavaly decemberi meghallgatáson mondott: a kormány nem támogatja azokat, akik "csak segélyen élnek, és nem a munkaerőpiacról".

Fordulat a Kommunikációban

Az LMP emelni kívánta a családi pótlék összegét, de a kormány erre nem volt hajlandó. E tárgyban végül a Kulturális és Innovációs Minisztérium egy friss közleménnyel tisztázta a helyzetet: nem áll szándékukban a családi pótlék kivezetése, az ilyen jellegű információk tekinthetők álhírnek.

Jövőkép

A családi pótlék témája érzékeny pontja a társadalomnak, hiszen sok család függ a támogatástól. A kormány és az LMP között kibontakozó diskurzus rámutatott a társadalmi szolidaritás és gazdasági realitások összefüggéseire. Bár az emelés nem tűnik napirenden lévő kérdésnek, a támogatás megszüntetésére sem kell számítani.

Az események fejleményeit és a családi pótlék ügyének további alakulását szorosan figyelemmel követjük.

facebookMegosztás Facebook-on