Friss KSH adatok a magyarországi átlagkeresetekről
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Friss KSH adatok a magyarországi átlagkeresetekről

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Átlagkeresetek a Számok Tükrében: A KSH Legújabb Adatai

Októberben a magyar teljes munkaidős foglalkoztatottak zsebébe került bruttó átlagjövedelem a számok szerint 564 400 forint volt, míg a teljes összegből levont járulékok és adókedvezmények után maradó nettó érték elérte a 389 300 forintot. E figura 14 százalékos ugrást képvisel az előző év azonos periódusához viszonyítva, miközben a vásárlóerő tekintetében 3,7 százalékkal magasabb reálértéket mutat.

Részletes Bontásban: Szektorok Szerinti Kereseti Viszonyok

A rendszeres jövedelmek, melyek különböző prémiumok, jutalmak vagy egyéb speciális kifizetések nélküli bruttó fizetéseket jelentik, 14,5 százalékos emelkedést mutatnak, elérve a 540 200 forintos átlagot. Ha tovább bontjuk ezt szektorokra, akkor a vállalkozásoknál 545 000, a költségvetési szférában 517 300, míg a nonprofit területen dolgozók esetében 556 300 forintos összegekről beszélhetünk. Mindhárom területen jelentős, több mint 12 százalékos bővülést figyelhettünk meg.

Kedvezmények Nélküli Nettó Jövedelmek Trendjei

A nettó átlagkeresetek fókuszba véve, kedvezmények nélkül, 375 300 forintos értéken stabilizálódtak, amely szintén 14 százaléknyi növekedést jelöl ki evidenciáink szerint. A mediánkeresetek esetében is pozitív trendet látunk, a bruttó 456 300 forint, a nettó pedig 318 300 forintos értékekkel büszkélkedhetnek, ezek egyformán túlszárnyalják a múlt évi adatokat.

Jövedelem és Vásárlóerő: Az Évvégi Összesítés

A januártól októberig tartó időszakban a teljes munkaidőben lévők átlagkeresete összességében 557 800 forint bruttóban, 370 900 forint nettóban (kedvezmények nélkül), vagy 384 600 forint nettóban (kedvezmények figyelembe vételével) volt mérhető. A növekedési rátát azonban befolyásolta egy rendkívüli juttatás, amelyet a honvédelmi és rendvédelmi állomány tagjai vehettek fel az év elején; ennek hatását figyelmen kívül hagyva a növekedés még magasabbra, 1,6 illetve 1,7 százalékponttal áll.

Az Átlagkeresetek Struktúrája: Vállalkozások, Intézmények és Nonprofitok

Elemzésünk utolsó szakaszában kidomborítjuk, hogy a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, költségvetési intézményeknél és jelentős nonprofit szervezeteknél a bruttó átlagbér 575 200 forintot tett ki, a nettó értékek pedig kedvezmények nélkül és azok figyelembe vételével egyaránt több mint 380 ezer forint feletti voltak. A folyamatos emelkedés megfigyelhető, még a rendkívüli juttatások kiiktatása mellett is.

facebookMegosztás Facebook-on