Nyugdíjas évek: Aktív évek után - Készüljünk fel a kihívásokra
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Nyugdíjas évek: Aktív évek után - Készüljünk fel a kihívásokra

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A nyugdíjkatasztrófa elkerülhető: Korai pénzügyi tervezéssel a biztos jövőért

Magyarország és a világ sok részén, az öregedő társadalom nyomást gyakorol a nyugdíjrendszerekre. Ahogy az idő előrehalad, a társadalmi demográfia változásai növelik a nyugdíjba vonulást követő potenciális jövedelemkiesést. Érdemes tehát már korán felkészülni az időskori megélhetés kérdésére.

Demográfiai fordulat: Tények és kilátások

A 20. század eleje óta drasztikus változások következtek be a magyar társadalom korösszetételében. Kevesebb gyermek születik, az időskori korosztály aránya azonban növekszik. Ez egyenesen arányos azzal, hogy a jövőben kevesebb aktív adófizetőnek kell majd eltartania egyre több nyugdíjast. A társadalom elöregedése jelentős nyomást gyakorol a nyugdíjrendszer finanszírozására.

A nyugdíjak és az átlagkeresetek összehasonlítása

Manapság jelentős különbség van az aktív keresők átlagbére és az államilag biztosított nyugdíjak között. Az átlagnyugdíj körülbelül az átlagbér felét teszi ki, ezért nyugdíjas éveinkben nagyjából havi 100 ezer forinttal számíthatunk kevesebb jövedelemre.

A Megoldás: Nyugdíjmegtakarítások

Az aktív korban megszokott életszínvonal fenntartásához fontos időben elkezdeni a nyugdíj-előtakarékosságot. A kezdetben szerény havi megtakarítások, a kamatos kamat hosszú távú hatásának köszönhetően, évtizedek alatt komoly összeggé gyarapodhatnak. Azonban a korai kezdés kulcsfontosságú. Minél előbb kezdünk el félretenni, annál nagyobb összeget halmozhatunk fel nyugdíjas éveinkre.

Nyugdíjas évek - Korai kezdés: A jó döntés

A fiatal korban kezdett rendszeres és tartós megtakarítások jelentősen növelik az esélyt, hogy a nyugdíjkorhatárt elérve elegendő pénzünk álljon rendelkezésünkre. A későbbi évekre tolódó megtakarítási kezdeményezés többszörösére növelheti a szükséges havi befizetéseket, így a korai kezdés életünk egyik legjobb befektetése lehet.

A nyugdíjcélú megtakarítások állami támogatása még tovább növeli a befektetés hatékonyságát.

facebookMegosztás Facebook-on