A toborzási válság és a haldokló függetlenség: A pénzügyi közvetítő piac kihívásai
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

A toborzási válság és a haldokló függetlenség: A pénzügyi közvetítő piac kihívásai

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A Független Pénzügyi Tanácsadók Múló Reményei – Kihívások és Változások

A pénzügyi szektorban a független közvetítők életét az utóbbi évszázadban végigkísérték a kihívások és megpróbáltatások, ám a helyzet 2022 szeptemberében kapott igazán nehéz fordulatot, amikor is módosításra került a kedvezményes kata adózás. E módosítás egyenes következményeképp a függetlenségük a láthatáron is elmosódni látszott, lévén a katás adózók már csakis magánszemélyeknek állíthattak ki számlát. E változás különösen leszűkítette az utat azok számára, akik ezen a területen akartak karriert kezdeni - a Grantis, egy független pénzügyi tanácsadó cég nemrégiben rávilágított ezekre a kérdésekre.

A Toborzás és a Katázás Összeütközése

A toborzás hiánya már évek óta nehezíti a pénzügyi tanácsadók munkáját, hiszen alig akad utánpótlás a veterán szaktekintélyek után. Az új rendelkezések tovább nehezítették a helyzetet, oly módon, hogy a közvetítők csak közvetítő cégek részére számlázhatnak, ezzel is kizárva a kata adónemet választási lehetőségeik közül. Így aki most kezdi pályafutását, nézője lehet annak, milyen terhessé válik az az időszak, amíg kiépíti ügyfélkörét, hiszen a jelenlegi helyzetben a szükséges előfinanszírozás, vagy a veszteséges üzletmenet további kihívásokat vet fel. Működési modelljeik megdőlni látszanak a megnövekedett adóterhek láttán.

A Vonzás Lassú Csökkenése

Annak ellenére, hogy a független közvetítőket képviselő FBAMSZ állítása szerint voltak olyan vállalkozók, akik igyekeztek fenntartani a toborzást, a legtöbb tag az ellenkezőjéről számolt be. A felelősségteljes és kockázatfelvállalásra kész cégek beszámolói szerint a költségek megnövekedése és a jogszabályi környezet eddigi gyakorlata új felállásokat igényel. Azok a biztosításközvetítők, akik nem voltak hajlandóak vagy képesek a fiatalabb generáció befogadásába és képzésébe fektetni, komoly hátrányokat halmoztak fel.

A Közvetítők és Alkuszok Jövedelmezőségi Küzdelme

A magyarokon belül magas a biztosítási ügyleteknek az az aránya, melyek alkuszok vagy éppen függő vagy többes ügynökök által kerülnek megkötésre. Ez az arány életbiztosítás-felvételnél még csak ennél is magasabb. A független közvetítők tehát meghatározó szerepet játszanak a biztosítási piacon, és jelenleg is nagy hányadát biztosítják az üzleteknek, akár a nehézségek árán is.

A pénzügyi közvetítők jelenlegi helyzetét ismertető átfogó jelentésünk bemutatja a kata-változások közvetlen és közvetett hatásait és a jövőbeni kilátásokat – nem csak az új belépők, hanem a már ügyletekben részt vevő, de fenntarthatóságukra többé már nem biztosan számítható tanácsadók számára.

facebookMegosztás Facebook-on