A hatalom lépése a rejtett zsugorfláció támadására
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

A hatalom lépése a rejtett zsugorfláció támadására

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A kormány tájékoztatási kötelezettséget vezet be a zsugorfláció elleni harcban

Amikor a csomagolt élelmiszerek mérete észrevétlenül csökken, a vásárlókat szembesítik a rejtett zsugorflációval, amelyet a magyar kormány most jogi eszközökkel kezd kezelni. A Magyar Közlöny friss kiadásában megjelenő rendelet arra kényszeríti az élelmiszer-kereskedőket, hogy világosan informálják fogyasztóikat, amennyiben a termékeik kiszerelése csökken.

Milyen hatással van ez a kereskedelemre?

Az érintett csoport nem más, mint az élelmiszerkereskedelemben évente egymilliárd forint felett forgalmazó üzletek. Ezen kereskedőknek 2023. februártól kötelező lesz tájékoztatniuk a vásárlókat amennyiben a termékek kiszerelése 2020. január 1. és 2023. július 1. közötti időszakhoz képest lecsökken. A szabály értelmében két hónapig kell ezt a tájékoztatást nyilvánvalóvá tenni, azt követően, hogy elkezdték forgalmazni a terméket.

A rendelet részletei és a tájékoztatás következményei

A kereskedők mellett a gyártókra, importőrökre és a nagykereskedelmi szereplőkre is kiterjed a rendelet, akiknek a termék első kereskedelmi forgalomba hozatalakor írásban kell informálniük mind a kereskedőt, mind a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih). Amennyiben ezek a szereplők nem tesznek eleget a tájékoztatási kötelezettségnek, akkor a fogyasztóvédelmi hatóság termékenként egymillió forintig terjedő közigazgatási bírságot szabhat ki.

Fokozott átláthatóság a Nébih adatbázisának köszönhetően

A kormány döntése értelmében egy nyilvános adatbázist is létrehoznak a Nébih honlapján, amely az érintett termékekről nyújt majd információt. Ezzel a lépéssel nőhet a piaci átláthatóság és az élelmiszerekkel kapcsolatos fogyasztói tudatosság.

A zsugorfláció jelenségét és a kormány intézkedéseit illetően a mai napig megoszlanak a vélemények. Fontos, hogy a fogyasztók tisztában legyenek azzal, mennyit kapnak valójában a pénzükért, és ennek érdekében a kormányzati beavatkozás jelentheti a kézzelfogható megoldást az élelmiszer-infláció lassítására.

facebookMegosztás Facebook-on