Béremelés 2024: Visszafogottabb Kilátások és A Béren Kívüli Juttatások Szerepe
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Béremelés 2024: Visszafogottabb Kilátások és A Béren Kívüli Juttatások Szerepe

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Gazdasági helyzet és a béremelés 2024 kilátások

Az elmúlt esztendő tapasztalatai azt mutatják, hogy a vállalkozások számottevően többet és nagyobb mértékben emeltek béreket, mint amire korábban számítottak. Ez a tendencia főként a munkaerő megtartása és az inflációs nyomás mérséklése érdekében bontakozott ki. Jelzésként szolgál az is, hogy a 2023-ra előirányzott bérnövelést a vállalatok döntő többsége már megvalósította.

2024-es évi béremelési tervek elemzése

Az előző évek dinamikus bérfejlesztése után a 2024-es év finomabb bérnövelést sejtet. Az álláshirdetési és munkaügyi szolgáltatást nyújtó Profession.hu szerint a jövő évi tervek szerényebbek: az emelések várható átlaga csupán 12 százalék lesz. A vállalatok többsége mégis a béren kívüli előnyök bővítésén munkálkodik.

A béren kívüli juttatások 2024 fontos szerepe

A béren kívüli juttatások folyamatosan növekvő fontosságú szereplői a munkaadók toborzási és megtartási stratégiáinak. Az idei év felmérései szerint a vállalatok közel fele részesíti alkalmazottjait ilyen formában, különös tekintettel a magasabb éves bevételt produkáló és a gyártó szektorban tevékenykedő cégekre.

Különféle béren kívüli csomagok jellemzői

A kedvenc béren kívüli juttatások közé tartozik a mobiltelefon és a munkával kapcsolatos utazási költségek támogatása. E mellett fontos szerepet játszanak még a laptop/notebook biztosítása és a SZÉP-kártyára utalások. A vállalatok egyharmada prémiumot vagy bónuszt, sőt, egyesek még 13. havi fizetést is biztosítanak.

Munkaadói várakozások 2024-re

A következő év pénzügyi előrejelzéseiben sok vállalat reménykedik az eredményeik növekedésében, de ennek ellensúlyozására a küszöbön álló minimálbér-emelés és a szakszervezetekkel folytatandó béralkuk kihívást jelenthetnek.

Béren kívüli juttatások változó tendenciái

A juttatások átalakulása is látható: vannak, akik csökkentik béren kívüli ajánlataikat, de akik továbbra is kínálnak ilyeneket, számukra a mobilszolgáltatás, a laptop, a jutalom, és az utazási költségtérítés még mindig vonzó lehetőségek.

Kihívások és lehetőségek a béremelés tárgyában

A VOSZ érdekképviselet szerint egy 6 és 10 százalék közötti béremelés lenne az ideális, tekintettel a gazdasági környezetre és a munkaadók pénzügyi lehetőségeire. Ám minden esetben üzleti és iparági specifikumokhoz kell igazítani az ajánlatokat.

Szem előtt tartva a béremelési trendeket és a munkaadói számításokat, vállalatoknak és dolgozóknak egyaránt körültekintőnek kell lenniük, mikor a 2024-es év tervezéséhez érkeznek.

facebookMegosztás Facebook-on