Külföldi Munkaerő 2024: Összeomolhat a Piac: Mi Vár a Cégekre?
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Külföldi Munkaerő 2024: Összeomolhat a Piac: Mi Vár a Cégekre?

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Külföldi Munkavállalók Fogadása: Mit Hoz a Jövő?

Magyarország munkaerőpiaci szabályozása jelentős átalakulás előtt áll. A Deloitte friss közleményében hívja fel a figyelmet arra, hogy az országgyűlés által elfogadott új rendelet komoly kihívások elé állíthatja a hazai vállalatokat. Ez az új jogi keret megújítja a harmadik országokból érkező munkavállalók fogadásának feltételeit, és előrevetíti az adminisztratív változásokat, amelyek a korábbi gyakorlattal ellentétben már 2024 januárjától életbe lépnek.

Az Új Jogszabály Áttekintése

Az új szabályozás számos tartózkodási engedély és ügymenet bevezetését vonja maga után, miközben több meglévő engedélytípus kikerül a rendszerből. A jogalkotói előrelátás révén kiemelt felkészülési időszakot biztosítanak az érintett hatóságok számára. Az új környezetben leginkább érintett folyamatok a következőképpen alakulnak majd:

  • Felfüggesztések a Célegyenesben: A 2023. december 31. előtt benyújtott kérelmek elbírálása 2024. január 1. és február 29. között szünetel.
  • Engedélyek Változó Érvényessége: A módosítások érintik azon engedélyeket is, amelyek 2023. január és 2023. február között járnának le, mivel ezek érvényessége automatikusan 2024. április 30-ig meghosszabbodik.
  • Új Kérelmek Korlátozott Ideje: 2024 első hónapjaiban kizárólag a nemzeti érdekellátást szolgáló tartózkodási engedély igényelhető, amennyiben azt az illetékes miniszter jóváhagyja.

Stratégiák a Változások Tengerében

A vállalatok számára kiemelten fontos, hogy minél előbb felkészüljenek a várt változásokra. A Deloitte szakértői azt javasolják, hogy az év hátralévő időszakában azok a munkáltatók, amelyek külföldi munkaerőt kívánnak alkalmazni, és rendelkezésre állnak a szükséges dokumentumok, azok sürgősen nyújtsák be kérelmeiket, hogy még az aktuális törvény (Harmtv.) rendelkezései szerinti elbírálásra kerülhessenek.

A Külföldi Munkavállalás Jelenlegi Trendjei

E kihívások mellett fontos kiemelni a jelenlegi munkaerőpiaci tendenciákat is, ahol már most 8–10 ezer Fülöp-szigeteki vendégmunkás tevékenykedik Magyarországon, és prognózisok szerint a következő évben ez a szám tovább növekedhet. Az új törvények bevezetése így még inkább érzékeny lehet a hazai munkaerőpiacra.

Külföldi Munkaerő 2024: Mit Kell Tudni?

A változások sokszínű képe számos odafigyelést igényel a munkáltatók részéről, ugyanis a jogi előírásoknak megfelelően kell eljárniuk. A 2024 januárjától életbe lépő szabályok újraértelmezhetik a külföldi munkavállalók foglalkoztatását Magyarországon. Kihasználva a rendelkezésre álló időt és a Deloitte szakértőinek iránymutatását, a cégek megelőzhetik a nehezebb időszakokat, és felkészülhetnek a munkaerőpiaci átalakulásra.

facebookMegosztás Facebook-on