21 Belső titok a HR osztályról
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

21 Belső titok a HR osztályról

facebookMegosztás Facebook-on
Authors
HR titkok

A jó munkakapcsolatok pótolhatatlanok

Ne feledd, a munkahelyi biztonságod legfontosabb alappillére a főnököddel kialakított kapcsolat. Ha valaki azt mondja, hogy "bocsi, de el kellett bocsájtsalak, mert a cégvezetők ezt kérték", ez valószínűleg nem a vállalat döntése, hanem az övé.

Hálózatépítés nélkül nem megy

A hálózatépítés nem csupán a közösségi médiát jelenti. Sokkal inkább a személyes eseményeken való részvételt, emberekkel való találkozást és információs interjúk szervezését.

Ne légy túl közvetlen a HR-rel

Ha kérdésed van, keress fel az irodában, ne a mosdóban próbálj infót szerezni.

Mindig legyél profi

Gyermekek és hobbi nem tartozik az önéletrajzba. Ne feledd, a munkaadó a szakmai kompetenciádra kíváncsi. Ha a munkahelyeden a kollégáidat barátoknak nevezed, az azt jelenti, hogy nem vagy elég profi.

Ne légy túlságosan őszinte az interjún

Az interjún nem az a cél, hogy teljesen felfedjük önmagunkat, sokkal inkább azt kell bemutatnunk, hogy milyen szakmai képességeink és tapasztalataink vannak. Ha például egy munkahelyi konfliktusról kérdeznek, ne mondjuk el, hogy milyen rosszul éreztük magunkat, hanem azt, hogy hogyan oldottuk meg a problémát.

Az interjún mutasd meg az egyéniséged

Az interjú során mindenki azt állítja, hogy jól tud együttműködni másokkal és gyorsan tanul. Próbálj meg valami egyedit mondani.

A HR többet tud rólad, mint gondolnád

Légy óvatos, a cég folyamatosan figyelemmel kíséri a tevékenységeid, és minden adatot tárol, amit tevékenységed során generálsz. Ha például egy másik cégnél is pályáztál, és a HR-es tud róla, az azt jelenti, hogy a cég figyeli a tevékenységedet.

Az állásra jelentkezés során rendkívül fontos a szervezettség

Ha az önéletrajzod állására hívnak fel, és nem tudod melyik állásra jelentkeztél, azonnal kiestél a rostán. Ha nem tudod, hogy melyik állásra jelentkeztél, az azt jelenti, hogy nem vagy elég érdekelt a munkában. Ha nem vagy elég érdekelt a munkában, akkor valószínűleg nem is vagy elég jó.

Ne mondd azonnal igent a munkára

Sosem szabad azonnal igent mondanod a munkára. Szükséged van egy kis időre, hogy átgondold a dolgot. Ha azonnal igent mondasz, az azt jelenti, hogy nem vagy elég keresett. Ha pedig nem vagy elég keresett, akkor valószínűleg nem is vagy elég jó.

Mindenkivel előfordulhat, hogy elbocsátják

Az életünk során bárkivel előfordulhat, hogy sajnos elbocsátják a munkahelyéről - ez egy olyan tapasztalat, amit nem könnyű feldolgozni, de fontos, hogy tudjuk, nem a személyes értékünkön csorbul. Az elbocsátás nem feltétlenül a te hibád, gyakran gazdasági okok, szervezeti átszervezések, vagy a munkakör megváltozása miatt történik. Légy tisztában azzal, hogy minden veszteségben lehetőség is rejlik: új lehetőségek, új tapasztalatok és új kapcsolatok várnak rád a következő lépésben.

Az elbocsátást reggel közlik

Nem fair, ha valakit csak a munkanap végén bocsátanak el. Sokkal becsületesebb, ha a nap elején szólnak neki. Így legalább van ideje feldolgozni a dolgot, és még aznap elkezdhet állást keresni.

Az elbocsátás után ne légy sértődött

Ha kirúgnak, ne hagyd ott dühösen a munkahelyed. Lehetséges, hogy a cég kész végkielégítést adni. Az elbocsátás után érthető, ha sértettséget érzel, de fontos, hogy ezt az érzést ne hagyd úrrá lenni magadon. Az elbocsátás sokszor nem személyes, hanem üzleti döntés, és a negatív érzelmek hosszú távon csak hátráltatnak. Inkább fordítsd a figyelmedet az új lehetőségek felé, és próbáld meg a helyzetet tanulási tapasztalatként kezelni.

Sajnos, a diszkrimináció előfordul

Még mindig előfordul, hogy egy nő nem kap állást, mert a munkahely túlnyomóan férfiakból áll, és attól tartanak, hogy nem fog beilleszkedni. Ugyanez igaz a fogyatékkal élőkre is. A HR szakembereknek mindig a legjobb jelöltet kell kiválasztaniuk, és nem szabad, hogy a személyes érzéseik befolyásolják a döntésüket.

Nem elég csak keményen dolgozni egy emelésért

Sokan gondolják, hogy ha keményen dolgoznak, fel fognak tűnni. De ha előre akarsz lépni, neked is részt kell venned a saját marketingedben. Ha nem tudják, hogy mit csinálsz, nem fognak emelni.

Az emelések időzítése kulcsfontosságú

Egyes cégek mindenki számára az évfordulókon adnak emelést. Ez nem mindig tűnik fairnek. Az emelések időzítése valóban létfontosságú, mivel egy jól időzített emelés jelentős hozzáadott értéket képviselhet a munkavállaló számára. Nem mindegy, hogy a cég mikor adja meg az emelést - év elején, év közben vagy év végén - mert ez befolyásolhatja a munkavállaló motivációját és elkötelezettségét.

Emellett fontos, hogy az emelések arányosak legyenek, és ne alakuljon ki a munkatársak között különbség az emelések mértéke miatt.

A "Nincs újság" kódolt üzenet

Ha egy vagy két hét elteltével azt mondják neked, hogy "még nincsenek frissítések", az gyakran azt jelenti, hogy van egy másik, jobb jelölt, akivel beszélgetünk. Ha nem kapod meg a munkát, akkor is kérdezd meg, hogy miért. Ez segíthet abban, hogy a következő interjúdon jobban teljesíts.

Kerüld el a konkrét fizetési összeg megnevezését az interjú során

interjú

Ha megkérdezik, mennyi fizetést szeretnél, mondjuk, hogy rugalmas vagy, vagy hogy a munkakör felelősségeitől függ. Próbáld meg nem megnevezni a fizetést, hacsak nem erősködnek. Ha megteszik, akkor mondd meg, hogy mennyit keresel most, és hogy mennyit szeretnél keresni. Ha a fizetési igényed túl magas, akkor a HR-esnek nem lesz kedve veled foglalkozni.

A személyes körülményeid nem segítenek az álláskeresésben

Soha ne mondjuk, hogy ez a munka kell, mert elveszíted a házad, a gyerekeidnek nincs mit enniük, az anyukád rákos. A cégek nem jótékonysági szervezetek. A HR szakembereknek a legjobb jelöltet kell kiválasztaniuk, és nem szabad, hogy a személyes érzéseik befolyásolják a döntésüket.

Nem csak az HR tudja a fizetésed

"Igen, hozzáférhetek mindenki fizetési adataihoz, de csak akkor nézem meg, ha erre valóban szükség van. Semmi sem rosszabb, mint mikor figyelmeztetnem kell valakit, majd látom, hogy ő több, mint 60 ezer dollárral keres többet nálam." - mondja egy közepes méretű észak-karolinai cég HR szakembere.

Ami fontos itt megjegyezni, hogy a fizetések egy cég belső rendszerében megtalálhatóak, és nem csak az emberi erőforrások menedzsmentjének van hozzáférése. Ezért is fontos, hogy mindig tisztességes és korrekt bérezésben állapodj meg, hiszen a kollégák között gyorsan elterjedhet, ha valaki aránytalanul magas fizetést kap.

Az önéletrajzod tartalma a legfontosabb

"Megkapjuk a pompás papírra nyomtatott önéletrajzokat, aranyszínű betűkkel, mappákban és dokumentumvédőben szalaggal. Semmi sem hat meg engem." - vallja egy St. Cloud-beli HR menedzser. Az itt közvetített tanács az, hogy a formai külcsín helyett sokkal inkább a tartalomra koncentrálj. Az önéletrajzod legyen egyszerű, letisztult, átlátható, de legfőképpen releváns. Jellemezd benne a szakmai tapasztalataidat, képességeidet, korábbi pozícióidat és tanulmányaidat.

Pályázz olyan pozíciókra, amik a szakterületeden belül vannak

"A nagy állásportálokra feltöltött állásainkra érkező önéletrajzok 98%-a értéktelen, mert az emberek, akik elküldik őket, sehol sincsenek a megfelelő képzettség közelében. Kapunk olyat is, hogy egy bármenedzser pályázik a közönségkapcsolati igazgatói pozícióra."

Ezért fontos, hogy reálisan mérlegeld a képességeidet és tapasztalataidat, és csak olyan pozíciókra pályázz, ahol valóban megállnád a helyed. Egy bármenedzser például bátran pályázzon vendéglátós pozíciókra, de egy PR igazgatói székbe valószínűleg nehezebb lenne bekerülnie.

facebookMegosztás Facebook-on