GYESE - gyermekgondozást segítő ellátás, GYED - gyermekgondozási díj.
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

GYESE - gyermekgondozást segítő ellátás, GYED - gyermekgondozási díj.

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Mire számíthatnak a gyermekvállalók 2018-ban?

GYESE és GYED változások

Gyermekgondozást segítő ellátás GYESE, korábban GYES-nek hívták

Figyelem! Ez egy régebbi cikk, az adatok lehetséges, hogy már nem aktuálisak!

Az új családtag érkezése mindig izgalommal és boldogsággal teli időszak. Azonban számos kötelezettséggel és tervezéssel is jár a babavárás. Ezt megkönnyítendő, összegyűjtöttük, mit lehet tudni a gyermekvállalók által igényelhető támogatási formákról, illetve hogyan változnak ezek jellemzői és összegei 2018-ban.

GYES vagy GYESE, mi a különbség?

A korábban használt GYES (gyermekgondozási segély) megnevezést a GYESE (gyermekgondozást segítő ellátás) váltotta fel. A korábbi kifejezés tehát hasonló metódus szerint cserélődött le, mint a munkanélküli segély megnevezés, melyre újonnan álláskeresési járadékként hivatkozhatunk. Feltételezhetően a segély szó köznyelvi használatban vett pejoratív jelentéstársítása áll a névváltoztatás mögött. Napjainkban tehát a GYESE szó használatos, a korábbi GYES helyett.

A névváltoztatás mellett azonban az ellátás szabályai is módosultak némiképp. A GYESE-vel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók a következők:
  • nem biztosítási jogviszonyhoz kötött;
  • bruttó összege jelenleg 28 500 forint;
  • a nyugdíjjárulék levonását követően nettó 26 500 forintot kap kézhez a jogosult;
  • a gyermek féléves korától a szülő korlátlan időtartamban folytathat kereső tevékenységet;
  • a GYESE időtartama a szolgálati időbe is beszámít;
  • igényelheti apa, anya, örökbefogadó szülő, nevelőszülő, gyám és speciális esetekben nagyszülő is.

Igényelhető-e együtt a GYESE és a GYED?

A válasz röviden: nem. A GYESE és a GYED intézményei eltérnek egymástól. A gyermekgondozási díj (GYED) az egészségbiztosítás ellátásainak keretében, kizárólag a biztosítottaknak járó, havi rendszerességű, jövedelemarányos pénzbeli ellátás, mely a szülő jövedelemkiesését hivatott pótolni. Ezzel szemben a gyermekgondozási segély a családtámogatási rendszer keretein belül alanyi jogon, havi rendszerességgel járó támogatás.

A GYED és a GYESE semmiképpen sem igényelhető együtt. Még abban az esetben sem, ha az igénylő szülő egyébként mindkét támogatási formára jogosult lenne. Ha ez utóbbi eset áll fenn, érdemes inkább a GYED-et igényelni, feltéve, hogy az igénylő a bérének köszönhetően magasabb összegű támogatásban részesül.

Mitől függ a gyermekgondozási díj (GYED) mértéke?

A gyermekgondozási díj az azt igénylő szülő korábbi keresetétől függ. Két szempontot kell figyelembe vennünk, amikor GYED-et számolunk. Az első, hogy ennek összege nem haladhatja meg a szülő korábbi keresetének 70%-át, a második, hogy az összeg havi szinten nem haladhatja meg a mindenkori minimálbér kétszeresének a 70 százalékát. Ebből az összegből továbbá 10 százalék nyugdíjjárulékot és személyijövedelemadó-előleget vonnak le.

Mennyi lesz a GYED összege 2018-ban?

A fenti információk alapján kiszámolhatjuk, milyen mértékű emelkedésre számíthatunk a GYED-del kapcsolatban. Az idei GYED maximuma 160 650 forintot volt, a minimálbér emelkedéséből egyenesen adódik, hogy a GYED összege 2018-ban 173 502 forintra emelkedik majd.

Mitől függ a gyermekgondozást segítő ellátás (GYESE) mértéke?

A GYED-től eltérően, a GYESE összege nem a minimálbérhez viszonyított összegből adódik, hanem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegéből. A mindenkori vonatkozó szabályzatokban meghatározott bruttó összegből 10 százalék nyugdíjjárulékot levonva kapjuk meg a GYESE nettó összegét. Ez 2017-ben (ahogy a fentiekben is említettük) 26 500 forint.

Mennyi lesz a GYESE összege 2018-ban?

Érdekesség, hogy bár 2018-ban várhatóan lesz nyugdíjemelés, az öregségi nyugdíjminimum összegének növeléséről mindeddig nem esett szó. Ez pedig azt jelenti, hogy az idei 26 500 forintos gyermekgondozást segítő ellátás összege 2018-ban sem fog emelkedni, ahogyan már 10 éve nem emelkedik.

GYESE, GYED információk a fiatal családoknal

Ez önmagában szomorú hír, azonban azoknak a családoknak, akik jogosultak a GYED-re, lényegében mindegy, hogy a GYESE összege változik-e vagy sem. A probléma inkább azokat a családokat érinti, ahol az igénylő szülő nem jogosult gyermekgondozási díj igénylésére.

Kik jogosultak gyermekgondozási díjra?

A GYED-re való jogosultság alapvetően két típusú lehet. Az első a biztosítási alapú, a második a hallgatói jogviszony (más néven diplomás GYED) alapú jogosultság. A csecsemőgondozási díj, illetve a folyósításának megfelelő időtartam (168 nap) lejártát követően a gyermek kétéves koráig, ikrek esetében a gyermekek hároméves koráig jár.

A GYED-et kizárólag az a vér szerinti vagy örökbefogadó szülő (anya vagy apa), illetve az ő élettársa, házastársa, valamint a gyermek gyámja igényelheti, aki a baba születése előtti két évben legalább 365 napon át biztosított volt, tehát bejelentett munkaviszonyban állt.

Fontos információ továbbá, hogy a CSED-del (csecsemőgondozási díj) ellentétben a GYED folyósításának idején az igénylő korlátlanul dolgozhat.

Az úgynevezett diplomás GYED-et a felsőoktatásban tanuló nappali tagozatos hallgató, illetve a nemrégiben végzett hallgató veheti igénybe, amennyiben az igénylő:

  • nem lehet jogosult GYED-re;
  • szülés előtti két évben legalább két félév (összesen 260 nap) aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezett;
  • a babát a saját háztartásában neveli;
  • magyar vagy más EGT tagállam állampolgára;
  • a szüléskor magyarországi bejelentett lakcímmel rendelkezik,
  • és a gyermek a hallgatói jogviszony idején, vagy a megszűnése utáni egy éven belül születik

Kik jogosultak gyermekgondozást segítő ellátásra?

A GYESE igénybe vehető a szülő (anya és apa is, örökbefogadó- és nevelőszülő), gyám, illetve speciális feltételekkel a nagyszülő által is.

Amennyiben az igénylő nem rendelkezik biztosítási jogviszonnyal (munkaviszonnyal), a GYESE a gyermek születésétől 3 éves korig vehető fel. Ha pedig a igénylő rendelkezik biztosítási jogviszonnyal (munkaviszonnyal), akkor a GYED lejáratától a gyermek 3 éves koráig.

facebookMegosztás Facebook-on