Minden, amit a fizetésemeléssel kapcsolatban tudnod kell
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Minden, amit a fizetésemeléssel kapcsolatban tudnod kell

facebookMegosztás Facebook-on
Authors
bértárgyalás

Cikkünkben részletesen foglalkozunk azzal, hogyan kell felkészülnöd egy bértárgyalásra, milyen különbségek vannak egy vállalkozó és egy alkalmazott fizetése között, és mire számíthatnak a külföldre költöző magyar munkavállalók.

Amennyiben nem vagy biztos abban, hogy mennyi lenne az a nettó bér, vagy éppen a nettó bér bruttója, amit kérni szeretnél, használd a bérkalkulátort. Igy az első fizetési kivonatodat megtekintve nem érhet meglepetés.

Ezekre figyelj, ha álláskeresőként veszel részt bértárgyaláson

Cseppet sem túlzás azt állítani, hogy napjainkban a munkabér az egyik legfontosabb tényező az álláskeresők számára. Ennek ellenére mégis azt látjuk, hogy a munkáltatók sok álláshirdetésben még ma sem jelölik meg a juttatás mértékét. Sőt, jellemzően a munkavállalónak kell megadnia a bérigényét, amikor az adott pozícióra jelentkezik. Ezért tartottuk rendkívül fontosnak, hogy elmondjuk, mire érdemes figyelned a béralku során.

Pályakezdő munkavállalók számára

A pályakezdők helyzete sok szempontból kiszolgáltatott, hiszen sokszor tapasztalhatjuk, hogy a tárgyalópartnerek nem veszik elég komolyan őket, lévén nem rendelkeznek munkatapasztalattal. Ezért arra kell törekedned, hogy egyenrangú félként tekintsenek rád a bértárgyalás során.

Ezt úgy érheted el, hogy alaposan felkészülsz, előre konkretizálod a céljaid, elgondolásaid, és megpróbálod azt az interjúztató számára is világossá tenni. Ez azért is előnyös, mert egyáltalán nincs jó üzenete, ha a bértárgyaláson azonnal elfogadod az egyébként feljebb tornázható összeget. Előnyösebb tárgyalási pozícióból indulsz, ha az általad kívánt összegnél magasabbat kérsz, ebből ugyanis szívfájdalom nélkül tudsz engedni, tehát azon felül, hogy eléred a kitűzött célt, kompromisszumkészségről is tanúbizonyságot teszel.

Egy összeg helyett gondolkozz bérsávban!

Tűzz ki egy minimum összeget, ez legyen a bérsáv alsó határa. Ezzel a tárgyalópartnered számára is egyértelműsíted, hogy ennél az összegnél semmiképp sem szeretnél lejjebb menni. Ráadásul ezáltal megvan az az előnyöd, hogy amikor pontosabban megismered az adott feladatkört, ennek alapján módosíthatod a fizetési igényed. Fontos továbbá, hogy ne felejtsd el megadni, hogy bruttó vagy nettó fizetésről van szó. Triviálisnak tűnik, mégis rengeteg félreértés adódik ebből.

A kínált bér tartalmaz cafeteriat?

Amikor bérigényt határozol meg, sose felejtsd el figyelembe venni, hogy az állást hirdető cég kínál-e béren kívüli juttatásokat ? Valamiért sokan gondolják úgy, hogy “ez nem pénz”, pedig az. Hiszen, bár nem tudsz rajta azt venni, amit szeretnél, de ha a cafetrianak köszönhetően megspórolod a heti ebédre költött pénzt vagy a tömegközlekedésre szánt összeget, az így keletkező többletet már bármire el tudod költeni.

Mikor lesz újabb bértárgyalás?

Ez a kérdés azért is rendkívül fontos, mert a legtöbben befejezettnek tekintik a tárgyalást, miután elérték az óhajtott bért.Majd eltelik néhány hónap, esetleg néhány év, és azon keseregnek, hogy a fizetésük semmit sem emelkedett.Ez viszonylag egyszerűen kiküszöbölhető, ha rögtön az interjú alkalmával kitűztök egy időpontot, amikor újratárgyaljátok a béred.Ezzel elkerülheted, hogy esetlegesen“ elfelejtsék” a dolgot.

Ezekre figyelj, ha alkalmazottként veszel részt bértárgyaláson

Valamivel másabb a helyzet, ha már alkalmazottként dolgozol az adott cégnél, és szeretnél magasabb bért kiharcolni. Ilyenkor ugyanis jellemzően több befolyásoló tényezővel kell számolnod.

Végezz kutatást, mielőtt béremelést kérnél!

Mielőtt időpontot foglalnál bértárgyalásra, érdemes ellenőrizned, más cégek mennyit fizetnek a te pozíciódban dolgozó munkaerőnek.Tisztában kell lenned azzal, hogy mi a piaci átlag a szegmensed béreit tekintve.Ezáltal máris látni fogod, mi az az összeg, amit elkérhetsz egy bérújratárgyalás során.

“Kaptam egy ajánlatot, magasabb bérrel.”

Abszolút jó módszer lehet, ha miután megpályáztál néhány nyitott pozíciót, és felmérted, hogy azok a cégek milyen fizetést, és e mellé milyen egyéb alternatívákat, lehetőségeket kínálnak, felkeresed a főnököd, hogy újratárgyalhassátok a jelenlegi fizetésed. Elmondhatod, hogy ajánlatot kaptál egy másik cégtől, és vagy elfogadod az azt, vagy megegyeztek egy magasabb bérben, és maradsz. Figyelj azonban arra, hogy ezt a kártyát csak egy alkalommal játszhatod ki, ha újra és újra erre hivatkozol, a főnökeid inkább elengednek majd.

Az esetleges reakciók!

Készülj fel arra, hogy a legtöbb esetben nem fogadják kitörő örömmel a béremelési igényed, és megpróbálják majd különféle indokokkal rövidre zárni a témát.

Ha azt a választ kapod, hogy túl szoros a költségvetés, ne add fel azonnal! Kérdezd meg, mivel segíthetnéd elő a cég fejlődését, hogy megkaphasd a magasabb bért! Ezzel egyúttal azt is bizonyítod, hogy nem csak a markodat tartod, hajlandó vagy adni is a cégért. Hidd el, a legtöbb munkáltató értékeli ezt, és honorálja is.

Ha azonban ezt követően sem kapsz konkrét választ, érdemes elgondolkodnod, hogy szeretnél itt maradni ennyi pénzért, vagy inkább váltanál a magasabb bérért ?

Többet keres egy vállalkozó, mint egy alkalmazott ?

Magyarországon különösen népszerű az az elgondolás, hogy jelentős vagyonra kizárólag vállalkozóként lehet szert tenni - éppen ezért merül fel sokakban, hogy az alkalmazotti státuszt vagy a saját vállalkozás indítását válasszák?

Mit kell tudnod az alkalmazotti státuszról?

Alkalmazottként dolgozni abból a szempontból rendkívül kényelmes, hogy nem kell minden nap a cég fenntartásának problémáival foglalkoznod.Bekerülsz egy adott pozícióba, ahol előre tájékoztatnak arról, milyen feladatok ellátást várják el tőled.Sőt, egy következetesen működő cégnél ezek a feladatkörök általában valós és teljesíthető elvárásokat támasztanak, és nem kell több feladatot ellátnod az adott pozícióban.Ráadásul alkalmazottként folyamatos, fix jövedelemmel számolhatsz.

Hátrány azonban, hogy beosztottként jellemzően nem te leszel a teljes mértékű döntéshozó, és folyamatos beszámolási kötelezettséged lesz majd a feletteseid felé. Ez akkor is igaz, ha vezető pozícióba vesznek fel, hiszen az ügyvezetők felé akkor is jelentened kell. Ráadásul a fix jövedelmed sem fog a cég esetleges sikereivel arányos módon növekedni - igaz, az olykor bekövetkező kudarcok sem csökkentik majd a fizetésed.

Az alkalmazotti státusz előnyei:

  • kisebb felelősség;
  • kiszámítható, fix juttatások;
  • a cég által biztosított munkaeszközök használata;
  • béren kívüli juttatások;
  • kisebb adminisztrációs teher.

Az alkalmazotti státusz hátrányai:

  • jellemzően fix munkaidő(nem rugalmas időbeosztás);
  • felelősségrevonhatóság
  • kis mértékű vagy nem létező döntéshozói jogkör
  • saját elképzelések háttérbe szorulása.

Mit kell tudnod a vállalkozói létről ?

Egy saját vállalkozás indítása és menedzselése rendkívül összetett feladat. Először is fel kell térképezned, hogy milyen szolgáltatást tudsz nyújtani, amelyre a piac igényt tart. Ezt pedig csak úgy tudod megvalósítani, ha eleinte rengeteget dolgozol ingyen - piackutatás, vállalati terv elkészítése és hasonló megkerülhetetlen feladatok.

Nagy előnyt jelent viszont, hogy saját magad hozhatsz döntéseket, illetve a munkaidőddel is úgy gazdálkodsz, ahogyan csak szeretnél.Ez azonban koránt sem azt jelenti, hogy dolgoznod sem kell, mert az alkalmazottaid dolgoznak helyetted.Sőt, a jó vezetőknek követendő példaként kell alkalmazottaik előtt járniuk.

Ráadásul vállalkozóként felelősséggel tartozol a piac és ezáltal a fogyasztók, valamint az ügyfelek felé. Máskülönben a cég gyorsan elindul a lejtőn, és a csődeljárásig meg sem áll. Egy vállalat vezetőjeként tisztában kell lenned a fogyasztóvédelmi szabályokkal, a különféle adózási formákkal, pénzügyi alapfogalmakkal, valamint a munkáltatóra és a munkavállalóra vonatkozó jogrendszerrel. Ezek tudatában kell meghoznod a döntéseid, és beláthatod, ez egyáltalán nem egyszerű.

A vállalkozói lét előnyei :

  • rugalmas munkaidő;
  • önállói döntéshozatali jogkör;
  • nem kell a felettes elképzeléseit szem előtt tartani.

A vállalkozói lét hátrányai:

  • jellemzően nagy felelősség;
  • véget nem érő adminisztrációs teher;
  • folyamatos nyomás;
  • a piac igényeinek való kiszolgáltatottság;
  • a cég költségvetésétől függő jövedelem.

Mennyit lehet keresni alkalmazottként?

fizetésemelés

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy Magyarországon nem lehet alkalmazottként sok pénzt keresni.Pedig ez az állítás ebben a formában nem igaz.Vannak ugyanis olyan szakmák is, amelyekkel az 1 milliós fizetés sem elképzelhetetlen. De nyilvánvalóan nem ez a jellemző.

Ahhoz, hogy meghatározzuk, mennyi pénzt kereshet egy alkalmazott, elemire kell bontani a jövedelmét, és megvizsgálni az erre vonatkozó adóterheket és egyéb költségeket.Egy 200 000 forintos bruttó fizetéssel rendelkező munkavállaló esetében ez így néz ki:

  • 15% személyi jövedelemadó (szja): 30 000 forint
  • 10 % nyugdíjjárulék: 20 000 forint
  • 8,5% egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék: 17 000 forint.
  • nettó munkabér összege: 133 000 forint.

Mennyit lehet keresni vállalkozóként ?

Egy vállalkozó bére másképpen tevődik össze, mint egy alkalmazotté. Fizetésosztáskor a vállalkozónak elsősorban a cég dolgozóit kell kifizetnie, s ezt követően vehet ki fizetést a maga részére. Ha a fenti példánál maradunk és 200 000 forintos bruttó alkalmazotti bérrel számolunk, egy vállalkozónak az alább költségekkel kell számolnia:

  • 29 % ‐os TB járulék : 58 000 forint
  • 3%‐os munkaadói járulék: 6 000 forint
  • a munkavállaló bérére kifizetett összeg: 264 000 forint.

Ha pedig azt szeretnénk kiszámolni, mennyi pénzt keres egy vállalkozó egy hónapban, nézzük meg, hogy 200 000 forintnyi bevétel után milyen költségekkel kell számolnunk:

  • 16 % társasági adó: 32 000 forint
  • 4% társasági különadó: 8 000 forint
  • 2 % iparűzési adó: 4 000 forint
  • A 200 000 forintos bevételből tehát összesen 156 000 forint marad a vállalkozásban.

Ehhez még hozzá kell vennünk, hogy a nyereség kasszából való kivétele után további nyereségadót kell fizetni.Láthatjuk tehát, hogy azok a vállalkozások, amelyeknek alkalmazottakat is kell foglalkoztatniuk, komoly költségekkel számolnak, és korántsem biztos, hogy a vezetők minden hónapban kivehetik a korábban elképzelt magas összegeket.

Fontos kiemelnünk továbbá, hogy ugyanúgy, ahogy az alkalmazotti bér, a vállalkozói fizetés is nagyban függ a piaci lehetőségektől. Az IT-szektorban például jellemzően magasabb béreket érhetünk el, mint például a pedagógia területén.

Külföldi fizetések szemben a magyar bérekkel

Napjainkban számos magyar állampolgár költözik külföldre.Ezt jellemzően azért teszik, hogy magasabb bért kapjanak az általuk végzett munkáért.Mielőtt azonban belemerülünk a külföldi és magyar bérek közötti különbségekbe, lássuk, mely képességek elengedhetetlenek a külföldi munkavállaláshoz:

    • nyelvtudás - nem kérdés, hogy nyelvtudás nélkül nem, vagy csak nagyon nehezen lehet elhelyezkedni külföldön;
      • tolerancia - egy új kulturális közegben kell helytállnod, sokszor fogsz olyan szituációkba keveredni, ami számodra esetleg kellemetlen;
      • szorgalom - bár erre itthon is szükséged van, a külföldi munkavállalókkal sok esetben(legalábbis eleinte) szigorúbbak a vezetők;
      • kitartás - idegen környezetben helytállni csak rengeteg kitartással lehet;
      • kreativitás - számos olyan problémával találkozol majd, amelyet kellő kreativitás nélkül lehetetlen megoldani,
      • kapcsolatteremtő és kommunikációs készségek -ha szeretnéd otthon érezni magad az adott országban, új emberekkel kell megismerkedned.

Az igaz, hogy a legtöbb nyugati országban magasabbak a bérek, mint itthon, de mielőtt költözésre adod a fejed, érdemes az adott ország megélhetési költségeit is számba venned.Vannak olyan országok, ahol a szállás és a közlekedés a drága, máshol az étkezés kerül sokba.Arról már nem is beszélve, hogy bizonyos országokból csak nagyon ritkán tudunk hazalátogatni.

Átlagbérek a magyarok által kedvelt célországokban

A magyar munkavállalók nagy része az Egyesült Királyságban helyezkedik el, de igen sokan dolgoznak Hollandiában, Írországban, Ausztriában, Németországban és Spanyolországban is. Ez a cikk 2017 májusában a KSH és a reinisfischer.com adataira hivatkozva közzétette az európai átlagfizetéseket. Ezeket szemezgetve kiderül, nagyjából milyen bérekre számíthatunk külföldön.

facebookMegosztás Facebook-on