Autó eladás utáni adófizetési kötelezettség
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Autó eladás utáni adófizetési kötelezettség

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Az autó eladása sok ember számára hétköznapi dolog, ám kevesen vannak tisztában azzal, hogy a vásárlás és eladás közötti pozitív értékkülönbség adóköteles jövedelemnek minősül.

Itt nem csupán az eladott autó eladási árát vesszük figyelembe, hanem a cserében kapott eszköz értékét és egyéb hozzájárulásokat is. Így fontos, hogy aki autót, vagy bármilyen más értékes ingót szeretne eladni, tisztában legyen az ezzel kapcsolatos adózási kötelezettségeivel. Az autó eladás utáni adózás témája összetett és számos részletet tartalmaz, amelyek megérteni és értelmezni lehet kihívás, különösen azok számára, akik nem jártasak a jogi nyelvezetben.

Amennyiben autóját maximális hozam érdekében a legjobban szeretné eladni, olvassa el a Hogyan adjuk el az autónkat a legtöbb pénzért? cikket.

Ebben a blogbejegyzésben a magyar 1995. évi CXVII. a személyi jövedelemadóról szóló törvény 'Vagyonátruházás' című szekcióját fogjuk részletesen és könnyen érthetően áttekinteni, hogy segítsünk minden olvasónak megérteni az autó eladás utáni adózás minden apró részletét.

Miért is kell adóznunk az autó eladásából származó jövedelem után?

Nos, a válasz egyszerű: mert a törvény így rendelkezik. Az autó eladása során keletkező jövedelem adóköteles jövedelemnek minősül a magyar törvények szerint.

Autó eladás

Mikor kell adóznunk?

Az adókötelezettség akkor keletkezik, amikor az autót eladtuk, tehát a jövedelmet "megszerztük". Az adóbevallásban ezt az összeget kell feltüntetni, és az adóbevallás benyújtásának határidejéig meg kell fizetni az adót. De van néhány fontos kivétel és részlet, amit érdemes megjegyezni:

  • Ha az adott évben az ingó vagyontárgyak (például az autó) átruházásából származó jövedelem után számított adó összege nem haladja meg a 30 ezer forintot, akkor azt nem kell befizetni.
  • Ha az adóév során az ingó vagyontárgyak átruházásából származó bevétel összege nem haladja meg a 600 ezer forintot, akkor nem kell adót fizetni.
  • Ha az autó eladásából származó bevételt teljes egészében a tartozásaid megfizetésére fordítod, akkor nem kell adót fizetni.

Mit értünk bevétel alatt autó eladásakor?

Az autó eladásakor a bevétel egyszerűen az az összeg, amit az eladó kap az autó eladásáért. Tehát ha például 5 millió forintért adod el az autódat, akkor a bevétel 5 millió forint. Ez az összeg az, amiből kiszámítjuk a jövedelmet és az adót, levonva a költségeket, mint például az autó eredeti vételára és a ráfordítások.

Ha cseréled az autódat egy kisebb értékűre, plusz készpénzre, akkor a bevétel a készpénz rész és a cserébe kapott autó piaci értékének összege lesz. Tehát, ha például az autódat 5 millió forintért cseréled egy 3 millió forint értékű autóra, plusz 2 millió forint készpénzért, akkor a bevétel 5 millió forint lesz (3 millió az autó értéke + 2 millió készpénz).

Fontos megjegyezni, hogy a cserébe kapott autó piaci értékét a jövedelemszerzés időpontjában kell megállapítani. Tehát, ha például 2023-ban adtad el az autódat, és egy 2018-as modellre cserélted, akkor a cserébe kapott autó piaci értékét 2023-ban kell megállapítani, nem pedig 2018-as értéket kell számításba venni.

Hogyan számoljuk ki a jövedelmet autó eladásából?

Az autó eladásakor a bevétel az az összeg, amit az autó eladásáért kapsz, amint azt előbb tisztáztuk. Tehát ha például 5 millió forintért adod el az autódat, akkor a bevétel 5 millió forint.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a bevétel nem egyenlő a jövedelemmel.

A jövedelem a bevételből számítódik ki, de abból ki kell vonni a költségeket, mint például az autó eredeti vételára és az autóra fordított ráfordítások (javítás, karbantartás stb.). Tehát ha 2 millió forintért vettél egy autót, 300 ezer forintot költöttél rá javításra, majd 5 millióért adtad el, akkor a bevétel 5 millió forint, de a jövedelem (amiből az adót számítjuk) már csak 2,7 millió forint (5 millió - 2 millió - 300 ezer).

Hogyan számoljuk ki a fizetendő adót autó eladás során?

Személyi Jövedelemadót nyilván csak akkor kell fizetnünk, ha jövedelmünk képződik, vagyis a bevétel minusz a ráfordítások pozitív eredmény generál.

Vegyük példaként a fenti szituációt. Az autó eladásából származó jövedelem után fizetendő adó kiszámítása nem bonyolult, de néhány lépést be kell tartani. Először is, a jövedelmet kell kiszámolni, amit az előző bejegyzésben már részletesen kifejtettem.

Tehát hogyan számoljuk ki a fizetendő adót?

  • Először számold ki a jövedelmet. Ez a bevétel (az autó eladási ára) és a költségek (az autó eredeti vételára és a ráfordítások) közötti különbség. Ha 5 millió forintért adod el az autót, amit 2 millióért vettél, és 300 ezer forintot költöttél rá, akkor a jövedelem 2,7 millió forint (5 millió - 2 millió - 300 ezer).
  • Ezután számold ki a jövedelem után fizetendő adót. Magyarországon az ingó vagyontárgyak (mint például az autó) átruházásából származó jövedelem után 15% adót kell fizetni. Tehát a fizetendő adó a jövedelem (2,7 millió) 15%-a, ami 405 ezer forint.
  • Ebből az adóértékből le kell vonni 30.000 Ft-t, mivel a törvény úgy rendelkezik, hogy: "Nem kell megfizetni az ingó vagyontárgyak átruházásából az év során együttesen származó jövedelem adójának a 30 ezer forintot meg nem haladó részét."

Vagyis a fizetendő adó 375,000 Ft

Egyéb fontos tudnivalók ingóság eladása során szerzett jövedelem adózása szempontjából

  • Ha az autó eladásából vagy más hasonló ingó vagyontárgyak eladásából származó bevétel összesen nem haladja meg a 600 ezer forintot egy adóévben, akkor nem kell adót fizetni belőle. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez nem vonatkozik azokra az esetekre, amikor a bevételt egyéni vállalkozóként szerzed meg.
  • A törvényi szöveg alapján, ha az ingó vagyontárgyak átruházásából származó bevétel éves összege nem haladja meg a 600 ezer forintot, vagy az abból megállapított összes jövedelem nem haladja meg a 200 ezer forintot, akkor nem kell azt bevallani, és így adót sem kell fizetni.
  • Ha magánszemélyként eladunk fémhulladékot, a bevételünk 25%-a számít jövedelemnek. Az adót a vevő (kifizető) számolja ki és vonja le a fizetendő összegből. Az adót és a hozzá kapcsolódó járulékokat a vevőnek kell bevallania és befizetnie a törvényben meghatározott módon és határidőre. Ezzel kapcsolatban sem a vevőt, sem a magánszemélyt nem terheli további adókötelezettség.
  • Ha eladunk valamit, például egy autót, és a bevételt teljes egészében a tartozásaink rendezésére használjuk, akkor nem kell adót fizetnünk a bevétel után. Ez akkor is érvényes, ha a tartozásrendezés bíróságon kívüli megállapodás, bírósági egyezség vagy adósságtörlesztési határozat alapján történik.Ha viszont csak részben használjuk fel a bevételt a tartozásaink rendezésére, akkor az adót a bevétel és a tartozások megfizetésére fordított összeg különbözetéből kell kiszámítani. Tehát csak a bevételnek azt a részét kell adózni, amit nem a tartozások rendezésére használtunk fel.
  • Ha magánszemélyként - tehát nem egyéni vállalkozóként vagy mezőgazdasági őstermelőként - vadon gyűjtött termékeket (például gyógy- és fűszernövényeket, vadon termő gyümölcsöket, gombákat vagy éti csigákat) adunk el egy felvásárlónak, akkor a bevételünk 25%-a számít jövedelemnek. Az adót a felvásárló számolja ki és vonja le a fizetendő összegből. Az adót és a hozzá kapcsolódó járulékokat a felvásárlónak kell bevallania és befizetnie a törvényben meghatározott módon és határidőre. Ezzel kapcsolatban sem a felvásárlót, sem a magánszemélyt nem terheli további adókötelezettség. Az ügyletről a felvásárló két példányban vételi jegyet állít ki, amelyen szerepel a magánszemély neve, adóazonosító jele (vagy személyazonosító adatai és lakcíme), a felvásárolt termék megnevezése, mennyisége, ellenértéke és a levont adó. Egy példányt átad a magánszemélynek, a másikat pedig megőrzi az adózással összefüggő iratok megőrzésére előírt határidőig.
facebookMegosztás Facebook-on