SZJA tervezet 2024 elfogadása és kiegészítése - Lépésről Lépésre
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

SZJA tervezet 2024 elfogadása és kiegészítése - Lépésről Lépésre

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Minden, amit a 2024-es személyi jövedelemadó (SZJA) bevallási tervezetről tudni kell

Alább a 2024-es személyi jövedelemadó (SZJA) bevallási tervezet automatikus elkészítéséről és annak elfogadási, illetve kiegészítési folyamatát mutatjuk be.

A NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) előkészíti az adóbevallási tervezeteket az adott adatok alapján, és az ügyfeleknek lehetőségük van ezeket a tervezeteket online megtekinteni, elfogadni vagy szükség szerint kiegészíteni.

Azoknak, akiknek kiegészítéseket kell végezniük (pl. ingatlan bérbeadásból származó jövedelem miatt), részletes útmutatást nyújt a tervezet kiegészítésének módjáról. Emellett tájékoztatást nyújt a tervezetek hozzáférhetőségéről, a benyújtás határidejéről, valamint az 1+1%-os rendelkezési lehetőségről is.

MI AZ AZ SZJA-BEVALLÁSI TERVEZET?

A NAV a munkáltatótól, kifizetőtől érkező adatok alapján automatikusan elkészíti a „kitölti” ügyfelei adóbevallási tervezetét.

  • Akinek a NAV minden adatát ismeri, és egyet is ért a tervezetben foglaltakkal, nincs teendője, a tervezete automatikusan bevallássá válik.
  • Akinek viszont van olyan bevétele, amiről a NAV-nak nincs tudomása, ki kell egészítenie a tervezetét.

KINEK ÉS MIÉRT HASZNOS AZ SZJA-BEVALLÁSI TERVEZET?

A 2024-es személyi jövedelemadó bevallási tervezet automatikus elkészítése és az azt követő elfogadási vagy kiegészítési folyamat jelentősen megkönnyíti és felgyorsítja az adóbevallási folyamatot Magyarországon. Ez a rendszer különösen hasznos az alábbi személyek és csoportok számára:

  1. Magánszemélyek és alkalmazottak: Akiknek bevételét a munkáltató már jelentette a NAV-nak, nem szükséges további adatokat megadniuk, ha egyetértenek a tervezettel. Ez automatikusan bevallássá válik, így időt és erőfeszítést takarítanak meg.

  2. Önálló vállalkozók, mezőgazdasági őstermelők, és áfaköteles magánszemélyek: Ezeknek a csoportoknak gyakran van olyan jövedelmük, amely nem származik közvetlen kifizetőtől. A rendszer lehetőséget biztosít a tervezetek könnyű módosítására és kiegészítésére, hogy pontosan tükrözzék a tényleges jövedelmi helyzetüket.

  3. Ingatlan bérbeadók: Azok, akik ingatlanból szereznek jövedelmet, szintén előnyösen használhatják ezt a rendszert, mivel speciálisan e célra kialakított mezők segítik az adókötelezettség pontos kiszámítását.

  4. Technológiával felszerelt felhasználók: Az eSZJA rendszer online hozzáférhetősége lehetővé teszi, hogy az adóbevallási folyamatot gyorsan és kényelmesen, otthonról vagy bárhonnan, ahol internetelérés áll rendelkezésre, elvégezzék.

  5. Azok, akik újak az adóbevallási folyamatban: A rendszer egyszerűsége és a NAV által nyújtott részletes útmutatók, valamint a videós segítségek megkönnyítik az adóbevallási folyamat megértését és kezelését, különösen azok számára, akik most csinálják ezt először.

Az automatizált SZJA bevallási tervezet és a hozzá kapcsolódó online eszközök modernizálják az adóbevallási eljárásokat, csökkentve az adminisztratív terheket és növelve a folyamat hatékonyságát minden érintett számára.

KINEK KÉSZÍT A NAV ADÓBEVALLÁSI TERVEZETET?

  • A magánszemélyeknek,
  • a mezőgazdasági őstermelőknek,
  • az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek és
  • az egyéni vállalkozóknak.
szja 2024

HOL ÉRHETŐ EL A TERVEZET?

A tervezet leggyorsabban az eSZJA-rendszerben érhető el március 16-ától.

A rendszer használatához KÁÜ-azonosításra van szükség (Ügyfélkapu, Ügyfélkapu+, eSzemélyi, telefonos vagy arcérzékelős azonosítás).

A tervezet az azonosítás után megtekinthető, kiegészíthető a felületen.

Akinek nincs KÁÜ-azonosítója, a NAV ügyfélszolgálatain kérheti a tervezet nyomtatását, vagy nyithat Ügyfélkaput, amivel hozzáférhet a tervezetéhez.

MIT KELL TENNI AZ SZJA-BEVALLÁSI TERVEZETTEL?

Az szja-bevallási tervezetet tekintse át!

  • Ha egyetért a tervezetben foglaltakkal, nincs teendője, a tervezete automatikusan bevallássá válik.
  • Ha viszont van olyan bevétele, amely nem szerepel a tervezetben, a tervezetet ki kell egészítenie.

KINEK KELL KIEGÉSZÍTENIE A TERVEZETET?

Ki kell egészítenie, vagy módosítania kell a tervezetet

  • például az áfás magánszemélyeknek, a mezőgazdasági őstermelőknek és az egyéni vállalkozóknak, mivel legtöbbször olyan bevételeket szereznek, amik nem kifizetőtől származnak, illetve saját maguk dönthetik el, hogy milyen kedvezményeket érvényesítenek,
  • vagy például azoknak a magánszemélyeknek, akik olyan jövedelmet is szereznek, amiről a NAV-hoz nem érkezett kifizetői adatszolgáltatás, ilyen például az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem.

HOGYAN MÓDOSÍTHATÓ, HOGYAN LEHET KIEGÉSZÍTENI A TERVEZETET?

Ha van KÁÜ-azonosítója, például ügyfélkapuja, tervezetét leggyorsabban az eSZJA-rendszerben módosíthatja vagy egészítheti ki.

Ha nincs KÁÜ-azonosítója, bevallást kell beadnia, amelyhez felhasználhatja a NAV által elkészített, papíralapon postázott tervezet adatait, illetve

  • az eSZJA-oldalon online, regisztráció nélkül is kitöltheti és kinyomtathatja,
  • kinyomtathatja az üres 23SZJA-nyomtatványt, és kitöltheti kézzel

Ha nincs KÁÜ-azonosítója, bevallást kell beadnia, amelyhez felhasználhatja a NAV által elkészített, papíralapon postázott tervezet adatait, illetve

  • az eSZJA-oldalon online, regisztráció nélkül is kitöltheti és kinyomtathatja,
  • kinyomtathatja az üres 23SZJA-nyomtatványt, és kitöltheti kézzel, továbbá
  • a nyomtatványt az ügyfélszolgálatokon is beszerezheti.

A kitöltött bevallást postán vagy az ügyfélszolgálatok valamelyikén személyesen is eljuttathatja a NAV-hoz. A bevallást ne felejtse el aláírni!

>> Regisztráció nélküli online felület

>> 23SZJA-nyomtatvány

>> Ügyfélszolgálatok

MI AZ SZJA-BEVALLÁS ÉS AZ 1+1%-OS RENDELKEZÉS HATÁRIDEJE?

Az adóbevallási tervezetet 2024. május 21-ig lehet javítani, kiegészíteni és elfogadni, illetve ugyaneddig a határidőig lehet nyilatkozni az 1+1%-os felajánlásról.

A TERVEZET KIEGÉSZÍTÉSE INGATLAN-BÉRBEADÁS BEVÉTELÉVEL

Azoknak, akik ingatlan eladásából szereztek jövedelmet 2023-ban, ki kell egészíteniük a bevallási tervezetüket. A megújult eSZJA-felületen a programba beépített új mezők automatikusan kiszámítják a jövedelem és az adó összegét. Az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmek új témacsoportba kerültek, ami tartalmazza az összes ingatlanhasznosítási formát, és az azzal összefüggő adókötelezettséget.

További segítség, hogy a program keresőmezeje az adózói logikát követve, a köznyelvben használt szavakra is ad találatot, nem csak a fogalmak jogszabály szerinti kifejezésére.

>> eSZJA Rendszer

TOVÁBBI SEGÍTSÉG

A tervezet elfogadásához, módosításához és az 1+1%-os rendelkezéshez a NAV-honlap szja-aloldalán videós útmutatók is elérhetők.

SZJA BEVALLÁS TERVEZET - ÖSSZEFOGLALÁS

Az automatizált SZJA-bevallási tervezet rendszer jelentős előrelépést jelent a magyar adóbevallási folyamatok egyszerűsítésében és hatékonyabbá tételében. Ez a rendszer különösen előnyös azok számára, akiknek bevételeiket már jelentették a NAV-nak, így minimalizálva a manuális beavatkozás szükségességét. Azonban azok számára is hasznos, akiknek bonyolultabb jövedelmi helyzetük van, mint például önálló vállalkozóknak vagy ingatlanból jövedelmet szerzőknek, mivel a rendszer lehetőséget biztosít a bevallások könnyű kiegészítésére és módosítására.

A NAV által biztosított online platform, az eSZJA, valamint a részletes útmutatók és videós segítségek tovább növelik az adózás hatékonyságát és hozzáférhetőségét, lehetővé téve minden érintett számára, hogy időben és helyesen tegyenek eleget adókötelezettségeiknek. Az ilyen típusú digitalizáció és automatizáció elősegíti az átláthatóságot, csökkenti a hibalehetőségeket és előmozdítja az adóügyi konformitást, miközben javítja az állampolgárok adózási élményét.

facebookMegosztás Facebook-on