Spórolj többet ezzel a néhány egyszerű trükkel
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Spórolj többet ezzel a néhány egyszerű trükkel

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Hogyan tudsz többet spórolni?

Tippek és trükkök az okos megtakarításokról

Figyelem! Ez egy régebbi cikk, az adatok lehetséges, hogy már nem aktuálisak!

Hogyan változtasd az életmódod, ha többet szeretnél félretenni?

Életünk során többször elhatároztuk, hogy spórolni kezdünk. Utólag számos kiadásunkat feleslegesnek, meggondolatlannak vagy túlzónak érezzük. Mindannyian tudjuk, hogy tudatos vásárlással jelentősen csökkenthetjük a kiadásainkat, a folyamat azonban a legtöbbször mégis megakad a tervezési fázis elején. Ezért összegyűjtöttük azokat a tippeket, amelyekkel a legtöbbet spórolhatunk.

Az átlagkereset Magyarországon

Egy kicsit mindig örülünk, amikor arról olvasunk, hogy ismét növekedett az átlagkereset Magyarországon. 2017. márciusban a bruttó átlagkereset 298 300 forint volt, ez nettóban 198 370 forintot jelent, amennyiben nem számolunk családi és egyéb kedvezményekkel, illetve további juttatásokkal.

Az átlagkereset értékéből azonban nem vonhatunk le messzemenő következtetéseket, hiszen könnyen lehet, hogy a többség bére semmit sem emelkedett a tavalyihoz viszonyítva, az átlagot mégis emelik a valóban többet kereső kisebbség béradatai.

Sajnos a KSH adatai között nem találunk medián értékeket, pedig ez árnyaltabb képet festhet a magyarországi jövedelmek jelenlegi helyzetéről, mint az átlagkereset mértéke. Az Eurostat adataiból azonban kiderül, hogy közel 200 ezer forintos átlagkereset mellett a magyar munkavállalók fele 170 ezer forintnál kevesebbet keresett.

Ezt azért fontos megemlíteni, mert ebből kiderül, hogy a magyar lakosság jelentős része valóban sokat növelhet életszínvonalán, ha tudatosan kezdi el beosztani havi jövedelmét. Ehhez az alábbi tanácsokkal tudunk szolgálni.

Határozzuk meg, miért spórolunk!

Ha spórolásról beszélünk, alapvetően két csoportot különböztethetünk meg motivációik alapján.

Vannak, akik csak egy új autóra, lakásfelújításra vagy egy új számítógépre szeretnének félretenni. Ők olyan tekintetben nehezebb helyzetben vannak, hogy sokkal nagyobb a kísértés, hogy a költekezési vágy pillanatnyi kielégüléséért cserébe felhagyjanak a spórolással. Ráadásul a magasabb keresettel rendelkezők könnyebben mennek bele egyes hitelkonstrukciókba, hiszen biztosak benne, hogy vissza tudják fizetni.

Sajnos vannak azonban olyan családok, akik nem feltétlenül jönnek ki a havi keresetükből, számukra nem választás kérdése a spórolás. Esetükben ráadásul a hitel sem a legjobb megoldás, hiszen ez csupán a folyamatos anyagi kötelezettségek megszilárdítását eredményezi.

A spórolás legfontosabb 3 lépése

  • Először is meg kell határoznunk, miért szeretnénk csökkenteni a kiadásainkat. Ha valamit vásárolni szeretnénk, tűzzük ki azt a dátumot, amikor teljesíteni szeretnénk a vásárlást! Így könnyen kiszámolhatjuk, mennyi pénzt kell megspórolnunk havonta.

  • Sokat segíthet a spórolásban, ha vezetjük a havi költéseinket. Ezáltal pontos képet kapunk arról, mire költöttünk a legtöbbet, és hol faraghatunk le a kiadásainkból. Tegyük el a blokkokat és belépőket, majd otthon vezessük egy füzetbe vagy egy táblázatba a kiadásainkat!

  • Elemzéseink alapján határozzuk meg, mely területeken csökkenthetjük a kiadásainkat. Tudunk-e olcsóbb alapanyagokból főzni vagy kevesebbet költeni szórakozásra? Válasszuk külön azokat a területeket, ahol nem tudunk spórolni, azoktól, ahol viszont igen.

Hogyan spórolhatunk a bevásárlással?

Számtalanszor látjuk leírva, hogy éhesen ne menjünk vásárolni. A vásárolt termékek 20-40 százaléka impulzív vásárlásból adódik, ez pedig könnyedén elkerülhető, ha nem éhesen megyünk vásárolni. Ugyanezt a célt szolgálja egy otthon elkészített, részletes bevásárlási lista. Így csak azokat a termékeket vesszük majd meg, melyekre a háztartásunknak valóban szüksége van.

Rengeteget lehet továbbá spórolni, ha kerüljük az egészségtelen ételek (pl. csokoládé, cukros üdítőitalok, gyorsételek) megvásárlását. Ezek ugyanis nem csupán a pénztárcánkat terhelik, de az egészségünkre is negatív hatással vannak.

Mindannyian elvégezzük a napi rituáléinkat. Például bemegyünk a kedvenc pékségünkbe, és 400-600 forint értékben vásárolunk ott. Ha ezt hetente csak kétszer tesszük meg, máris spóroltunk 1 200-1 800 forintot.

Hogyan spórolhatunk az energiahasználattal?

Sokan lebecsülik az energiahasználat csökkentésével elérhető spórolás jelentőségét. Pedig nem lenne szabad. Egyes felmérések kimutatták, hogy akár 1 °C-os hőmérséklet-csökkentés is jelentős, akár 6 százalékos megtakarítást eredményezhet a fűtészámlánkon.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy éjjelente szintén alacsonyabb hőmérsékletre állíthatjuk a fűtést, akár 7-15 százalékot is spórolhatunk a fűtésszámlán. Arról már nem is beszélve, hogy a fürdőszobában is elegendő a fürdést megelőző 1 órában felkapcsolni a fűtést. Érdemes továbbá energiatakarékos izzókat vásárolnunk, és ma már víztakarékos WC-tartályok is beszerezhetők.

Hogyan spórolhatunk a gépjármű fogyasztásával?

Takaríts meg többet

Azzal sokan tisztában vannak, hogy egyes benzinkutakon drágábban, más kutakon olcsóbban lehet hozzájutni az üzemanyaghoz. Önmagában ezzel is spórolhatunk, azonban van néhány trükk, amivel még több pénzt tarthatunk a pénztárcánkban.

Az első és legfontosabb, hogy a gépjármű mindig legyen a lehető legjobb műszaki állapotban. Ugyanis így lesz a legoptimálisabb a fogyasztása. A másik dolog, amivel sokat spórolhatsz az utazási sebesség. Azt tudjuk, hogy a belvárosi forgalomban rengeteget fogyaszt az autónk, ezzel nem sok mindent kezdhetünk.

Ha viszont 5-ös fokozatban a legoptimálisabb, 90-110 km/h sebességgel haladunk, egy átlagos autó 5,5-7,5 liter üzemanyagot fogyaszt. Hiába emeljük 140-re a sebességet az autópályán, alig 10-15 perccel érünk majd gyorsabban a célállomáshoz, viszont 5-7 literrel is emelhetjük az autó fogyasztását. Az elsődleges szempont tehát a sebesség megválasztásánál, hogy mely tartományban fogyaszt kevesebbet az autó.

Természetesen számos egyéb módja lehet még a spórolásnak, bejegyzésünkben azokat emeltük ki, amelyek a legtöbb családot érinthetik.
facebookMegosztás Facebook-on