Csúcsfizetések legálisan
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Csúcsfizetések legálisan

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Melyek a legjobban fizetett szakmák Magyarországon?

ezek a legjobban fizető állások

Figyelem! Ez egy régebbi cikk, az adatok lehetséges, hogy már nem aktuálisak!

Bár sokan bizonyára nem hiszik el, de Magyarországon is vannak olyan szakmák, melyekkel akár a havi 1 millió forintos fizetés is elérhető. Sőt, egyes munkakörök még ennél is többet fizetnek. Lássuk, mely szakterületek munkavállalóit fizetik meg a legjobban Magyarországon!

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) minden évben közzéteszi a honlapján az egyéni bérek és keresetek legfrissebb, foglalkozások (FEOR) szerinti bontásban is elérhető statisztikáit. Ezen adatok alapján készítettünk egy tájékoztató anyagot arról, mely munkakörökkel lehet itthon a legjobban keresni.

Nincs meglepetés az első pozícióban

Már a 2015-ös bruttó statisztikák szerint is a légi forgalmi irányító szakma fizetett a legjobban, és ez azóta sem változott. Abban az évben a légi forgalmi irányítók keresete megközelítőleg bruttó 1 778 000 forintra volt tehető. Érdekesség, hogy már a kezdő légi irányítók is megkereshettek 1 500 000 forintot havonta.

Ha azt vesszük alapul, hogy a bruttó minimálbér 2017-ben 127 500 forint, könnyen kiszámolhatjuk, hogy egy kezdő légi irányító jó eséllyel az első hónapjában megkeresi azt a pénzt, amiből a minimálbéren élők egész évben gazdálkodnak, még úgy is, hogy 2015 óta 1,5 millióra csökkent a munkakörért járó átlag bruttó bér.

Azonban mielőtt valaki félreértené, szó sincs arról, hogy a légi irányítók élete egyszerű lenne. A munkakör betöltéséhez egy kétéves tanfolyamot kell elvégezniük a jelölteknek, ráadásul már a kurzusra sem egyszerű a bejutás.

Ahhoz, hogy valaki kitanulhassa a szakmát, egy négylépcsős kiválasztáson kell részt vennie. A origo cikke szerint a kiválasztás során a kognitív készségeket, az angol nyelvtudást és a munkakörhöz fontos személyiségjegyeket vizsgálják, valamint egy alapos egészségügyi vizsgálatot is elvégeznek.

Ráadásul a légi forgalmi irányítók munkaideje sem éppen olyan, mint a legtöbb hazai munkavállalóé.

Sokszor ugyanis hétvégéken és ünnepnapokon is dolgozniuk kell, ráadásul 12 órás beosztásban. A nappali műszak után 24 óra, az éjszakás műszak után 72 óra pihenővel. Érdemes azt is megjegyezni, hogy a pozíciót országszerte csupán 20-30 munkavállaló tölti be, tehát valóban igen alacsony a bekerülési esély.

A 15 legjobban fizetett szakma Magyarországon

Az alábbi listán szereplő összegek az adott szakmák bruttó átlagkeresetét jelölik, tehát megközelítőleges értékekről beszélünk.

  1. Légi forgalmi irányító ~ 1,5 millió forint
  2. Kutatási és fejlesztési tevékenységet folytató egység vezetője ~ 948 ezer forint
  3. Vállalati stratégiatervezési egység vezetője ~ 900 ezer forint
  4. Egyéb humán-egészségügyi (társ)foglalkozású ~ 865 ezer forint
  5. Informatikai és telekommunikációs tevékenységet folytató egység vezetője ~ 839 ezer forint
  6. Pénzintézeti tevékenységet folytató egység vezetője ~ 817 ezer forint
  7. Törvényhozó, miniszter, államtitkár ~ 812 ezer forint
  8. Személyzeti vezető, humánpolitikai egység vezetője ~ 778 ezer forint
  9. Egyéb gazdasági tevékenységet segítő egység vezetője ~ 774 ezer forint
  10. Társadalmi(érdek-képviseleti) és egyéb szervezet vezetője ~ 747 ezer forint
  11. Számviteli és pénzügyi tevékenységet folytató egység vezetője ~ 739 ezer forint
  12. Értékesítési és marketingtevékenységet folytató egység vezetője ~ 736 ezer forint
  13. Üzleti szolgáltatási tevékenységet folytató egység vezetője ~ 733 ezer forint
  14. Informatikai és telekommunikációs technológiai termékek értékesítését tervező, szervező ~ 720 ezer forint
  15. Alternatív gyógymódot alkalmazó ~ 681 ezer forint

Észrevehető, hogy a bruttó bérek csökkentek a 2015-ös adatokhoz képest, arról azonban egyelőre nincs pontos információnk, hogy ez minek tudható be.

Bruttó fizetések korcsoportok szerinti bontása

Számtalan vita folyik arról, hogy milyen hatással lesz a mostani generáció megélhetésére a rohamos technológiai fejlődés. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat statisztikái között szerepel egy olyan kimutatás is, mely korcsoportokra bontva vizsgálja a legjobban fizetett szakmákra jellemző bruttó fizetések alakulását. Ezekről a statisztikákról ráadásul a Pénzcentrum egy átlátható infografikát is készített.

magyarországi legjobban fizető állások

Talán senki sem lepődik meg azon, hogy a légi forgalmi irányítók között legfiatalabbként a 21-30 éves korosztály képviselteti magát, ráadásul ők kapják a legalacsonyabb bért is. A legjobban fizetett szakmában a 41-50 év közötti korosztály munkáját honorálják a legmagasabb összeggel.

A generációs különbségek azonban komolyan megmutatkoznak az informatikai és telekommunikációs tevékenységet folytató egység vezető pozíciójában. Ugyanis egyedül itt találunk 20 éven aluli foglalkoztatottakat. Ők egyébként megközelítőleg 129 000 forintot keresnek havonta. Ha ezt a szakmai átlaghoz viszonyítjuk, igen alacsony bért kapunk.

61 év felett is dolgozunk

A légi forgalmi irányító, illetve az alternatív gyógymódokat alkalmazó munkakörökben már nem tevékenykednek 61 év felettiek. Az ezek mellett felsorolt 13 szakmában azonban aktívan képviselteti magát a 61 év feletti korcsoport is.

Rengeteget számít a tapasztalat

Nem meglepő módon a 20 év alatti, valamint a 21-30 év közötti korcsoport viszi haza a legalacsonyabb bruttó fizetéseket. Néhány ellenpéldától eltekintve azonban az látható, hogy a 61 éven felüliek tapasztalatát jobban megfizetik, mint a pályakezdők lelkesedését.

Milyen szakmát érdemes választani?

Ahogyan korábban már említettük, a légi forgalmi irányító szakma rendkívül nehezen bejárható, és viszonylag alacsony a foglalkoztatottsági arány is. Ezért, bár a fizetésekből erre következtethetünk, mégsem ez a legkecsegtetőbb választás.

A megfelelő döntés meghozatalához érdemes átfutni az álláskereső portálok ajánlatait, ott képet kaphatunk arról, milyen szakemberekre tart igényt a piac. Talán nem okoz meglepetést a tény, hogy jelenleg a gyártási/termelési szektorban tevékenykedő mérnökökre, illetve IT és telekommunikációs szakemberekre van szükség. 

Továbbra is megéri követni bejegyzéseinket, ugyanis folyamatosan frissülő tartalmaink hasznos és érdekes információkkal szolgálnak.
facebookMegosztás Facebook-on