Bérkalkulátor 2013

Nettó bér 2013

fizetési felmérés

Tegnapelőtti névnap 10-22 : Orsolya
Tegnapi névnap 10-23 : Előd
Mai névnap 10-24 : Gyöngyi
Holnapi névnap 10-25 : Salamon
Holnaputáni névnap 10-26 : Blanka, Bianka

Özvegyi nyugdíj

E-mail

A hozzátartozói ellátásoknak, így az özvegyi nyugdíj folyósításának különös sajátossága, hogy két feltétel rendszeren alapul. A lényege, hogy a folyósítás feltételeinek az elhunyt és az igénylő részéről is teljesülnie kell. Az elhunyt részéről feltétel, hogy a nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati idővel rendelkeznie kell. Az igénylő részéről, nyugdíjjogosultsággal rendelkező személy az is aki az elhalálozás időpontjában sajátjogú nyugellátásban részesül. Az elbírálást követően a jogosultat ideiglenes özvegyi nyugdíj illetve állandó özvegyi nyugdíj illeti meg.

Az özvegyi nyugdíjat a házastárs, az elvált házastárs, és a törvényi előírásoknak megfelelő élettárs kaphat. Élettársnak minősül az aki házasságkötés nélkül közös háztartásban, közös érzelmi és gazdasági közösségben élnek együtt. Az élettársi együttélést a jelenleg érvényben lévő szabályozás alapján nemtől függetlenül kell vizsgálni.

Az özvegyi nyugdíj mértéke:


Az esetek többségében a magukra maradt özvegyek egy évig kapják az ideiglenes özvegyi nyugdíjat, majd utána a végleges özvegyi nyugdíjat. Az ideiglenes özvegyi nyugdíj mértéke általában az elhunytnak a halál időpontjában öregségi, rokkantsági vagy baleseti rokkantsági nyugdíj címén megillető nyugdíj 60%-a.

A végleges özvegyi nyugdíj összege függ az özvegy saját jogú nyugdíjának mértékétől is. Ha az özvegy az öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltötte vagy rokkant, de saját jogú nyugellátásban nem részesül, az özvegyi nyugdíj 60%-a annak a nyugdíjnak, amely az elhaltat halála időpontjában öregségi vagy rokkantsági nyugdíj címén megillette volna. Amennyiben az özvegy egyidejűleg saját jogú nyugellátásban is részesül, vagy a házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartása címén került megállapításra az özvegyi nyugdíj, akkor az özvegyi nyugdíj mértéke annak a nyugdíjnak a 30%-a, amely az elhunytat halála időpontjában megillette, vagy megillette volna. A 60%-os mértékben megállapított özvegyi nyugdíj helyett 30 százalékos mértékű özvegyi nyugdíjat kell megállapítani attól az időponttól kezdődően, amelytől az özvegy saját jogú nyugellátásban részesül.

Az özvegyi nyugdíj megállapítását a helyileg illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál kell kérvényezni. Ez alol kivétel, ha a jogszerző nem nyugdíjasként hunyt el, mert ezekben az esetekben az Országos Nyugdíjfolyósító Igazgatóság részére kell beadni a szükséges dokumentumokat.

Hozzászólás


Biztonsági kód
Frissítés

You are here: