Bérkalkulátor 2013

Nettó bér 2013

fizetési felmérés

Tegnapelőtti névnap 10-31 : Alfonz
Tegnapi névnap 11-01 : Farkas
Mai névnap 11-02 : Marianna
Holnapi névnap 11-03 : Achilles
Holnaputáni névnap 11-04 : Győző

Óraátállítás 2011 ősz - nemsokára itt az idő!

E-mail


Óraátállítás 2011 őszÓraátállítás 2011 ősz: Uniós szabályozás szerint a nyári időszámítás minden tagállamban március utolsó vasárnapján, közép-európai idő szerint hajnali 2 órakor kezdődik, és október utolsó vasárnapján hajnali 3-kor végződik. Az óraátállítás 2011 őszén - október 30-án lép életbe, ekkor kell visszapörgetnünk az időt –1 órával.

Mikor vezették be hazánkban az óraátállítást ? A folytatásban ezt is megtudhatja!

Az óraátállítást először 1976-ban, három évvel az első olajárrobbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok a lépést azzal indokolták, hogy ezzel a lépéssel 300 ezer tonna kőolajnyi energia megtakarítás érhető el. Magyarországon 1980 óta alkalmazzák a nyári időszámítást, amelynek az az elsődleges célja, hogy energiát takarítsunk meg, valamint az hogy a nappalok minél jobban egybeessenek a lakosság megszokott ébrenléti idejével, ami reggel héttől este tízig tart. Kezdetben kifejezetten az volt a cél, hogy a napfényes órák magasabb számát kihasználva energiát lehessen a nyári időszámítással megtakarítani
Milyen előnyökkel jár az óraátállítás 2011 őszén

Az óra átállítással egy mesterségesen meghosszabbított 25 órás napot kapunk, ez az emberek többségére nézve kedvező. Európában az emberek nagy része későn fekvő alkatú, mely abból fakad, hogy társadalmunk az estét természetes fénnyel meghosszabbítja és ezzel a biológiai órát folyamatosan hátrább állítja. Az egy órával hosszabb természetes világítás hasznos például az iskolai, munkahelyi tevékenység befejezése után, a szabadidős programok kitolhatók, a háztulajdonosok még este 7 óra után is dolgozhatnak kertjükben. Ellenzők szerint (mert ilyen mindig akad) ezek az előnyök nem valósak, hiszen például a fogyasztói társadalomban már szinte általánosan használt légkondicionáló berendezések rengeteg  energiát használnak el, felemésztve  a világításon megspórolható energiánál. Vannak, akik élettani – kedvezőtlen – hatásokat emlegetnek, ez azonban egészséges (gyermekeknél, felnőtt) embereknél nem valós okoskodás, hasztalan gáncsoskodás. Az óraátállítás 2011 őszén is azért valószínűleg sokaknak mégis csak nagy örömmel tölt el, hiszen ez az éjszakánk az óraátállítás miatt hosszabb lesz egy órával, ennyivel többet alhatunk.

Kifizetődő-e még az Óraátállítás 2011 őszén?

Ma már nem egyöntetűek a vélemények, hiszen a világ energiafogyasztási szokásai 1980 óta jócskán átalakultak. Hozzáértők szerint az óraátállításból eredő megtakarítás javarészt abból adódott, hogy a közvilágítást elég volt egy órával később bekapcsolni. Ma azonban a modern energiahálózatok és a közvilágítás is automatikusan működik, mindig alkalmazkodik az éppen aktuális fényviszonyokhoz. Az éjszaka hossza pedig független attól, hogy az óramutató épp hol jár.
De azért mégis csak a nyári időszámítás alatt megspórolt több milliárd forint csökkenti az ország éves villanyszámláját. Egy év alatt körülbelül 120 GWh-val kevesebb energiát fogyasztunk el, ez a mennyiség lényegében egy kisebb város éves fogyasztásának felel meg. A fel nem használt energiáért természetesen fizetni sem kell. A kisebb energia felhasználásnak nem csak a pénztárcánk örül, de környezet kímélő szempontból is hasznos, ha az erőművekben kevesebb energiát kell előállítani.


 

Hozzászólás


Biztonsági kód
Frissítés

You are here: