Vendégmunkások Bevonása: A Kormányzati Számítások Kontra Valós Tények
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Vendégmunkások Bevonása: A Kormányzati Számítások Kontra Valós Tények

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Vendégmunkások és a Munkaerőpiaci Kihívások: Hány Kéz Hiányzik Valójában?

Hazánk gazdasági szerkezetében egy evidens ellentmondás körvonalazódik. Hivatalos adatok 70-80 ezer betöltetlen álláshelyet jeleznek, ám a valós szám akár a háromszoros is lehet, miközben a hatályos jogszabályi környezetben a kormány a vendégmunkások számát az előző évi üres álláshelyek arányából kiindulva kívánja limitálni.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnökének, Rolek Ferencnek az észrevételei rávilágítanak, hogy ez a gyakorlat az aktuális igényekre való gyors reagáláshoz képest komoly korlátokat szab. Sok pozíció létezik ugyanakkor a láthatatlan munkaerőpiacon, melyek meg sem jelennek a hirdetési felületeken.

Közelkép: A Munkaerő-tartalék Integrálása

A képzett munkaerő iránti növekvő igény és az elvándorlás okozta vákuum egyre nagyobb teret enged a munkaerő-tartalék fordított integrálódása felé. Maga a kihívás: miként lehet a többszázezer inaktív állampolgárt visszavezetni a munkaerőpiac vérkeringésébe.

Nagy Márton, a nemzetgazdasági miniszter előre mutató javaslatokat tett közzé, melyek az uniós források felhasználását szorgalmazzák a foglalkoztatottság fokozásához. Ezekben a felnőttképzési programok és az egyéni mentorálási módszerek alkalmazása tűnik a legígéretesebb útnak a valódi integrációra.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökének, Zlati Róbertnek a látásmódja szerint átfogó kormányzati intézkedéscsomag lenne a válasz, amelyek csomagjai a képzéstől kezdve a munkaerő közvetítés fejlesztéséig minden elemet tartalmaznak.

A Külföldi Munkaerő Bevonásának Valós Képe

Az érdekképviseleti vezetők konszenzusa szerint elengedhetetlen a külföldi munkaerő magyar piacra történő további beemelése. Jelenleg Ázsiából érkező munkavállalók tűnnek a legmegfelelőbbnek az itteni munkakultúrába való illeszkedés szempontjából, hiszen tapasztalatok szerint a távol-keleti – különösen a fülöp-szigeteki és indiai – dolgozók kifejezetten megbízhatóak és jól adaptálódóak.

A Terendo ügyvezetője, Maier Dávid kiemelte, hogy a munkáltatóknak a beleinvertálható összegek is fontos szempontok. A bevitele költségeket tekintve: egy indiai munkavállaló integrálása 350-500 ezer forintot, míg egy filippínóé 1,2-1,5 millió forintot igényelhet.

A gazdasági kihívások sora véget nem érő láthatatlanság mögött rejtőzködik. A vendégmunkások bevonása és a munkaerő-tartalék aktivizálása kritikus elemei maradnak az ország gazdasági stabilitásának. Átfogó stratégiákra, valós idejű piaci reakciókra és az emberi potenciál maximalizálására van szükségünk, hogy minden kéz, amely képes munkát végezni, azt meg is találja a magyar gazdaság labirintusában.

facebookMegosztás Facebook-on