Az új Panasztörvény kihívásai és kötelezettségei: Védelem a bejelentőknek
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Az új Panasztörvény kihívásai és kötelezettségei: Védelem a bejelentőknek

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Panasztörvény a gyakorlatban: Mire kell felkészülnie vállalkozásodnak?

Magyarország az európai uniós előírásoknak megfelelően, nem kis várakozás után lépett előre a bejelentők védelmének erősítésében. A várva várt jogszabály, a 2023. évi XXV. törvény vagy más néven Panasztörvény, megteremti azokat a kereteket, amelyek mentén a bejelentők biztonságban oszthatják meg a szabálytalanságokat észlelő információikat.

Új szabályok születtek: A Panasztörvény hatása a nagyvállalatokra

A 2023. július 24-től érvényes jogszabály alapvetően a 250 főnél többet foglalkoztató cégekre, illetve speciális területeken működő szervezetekre szab megszorításokat. Ezzel lényegében határidőt szabva arra, hogy mikorra kell az érintett vállalatoknak megfelelniük az új előírásoknak.

Haladékkal a közepes méretű vállalkozások: Mit jelent ez a gyakorlatban?

A középkategóriába sorolt cégek, melyek létszáma 50 és 249 között mozog, egy kis lélegzetvételnyi időt kaptak. Számukra 2023. december 17. a kulcsfontosságú dátum, ameddig a szükséges lépéseket meg kell tenniük.

A megfelelés útvesztői: Hogyan navigálj a jogi kihívások között?

A Panasztörvény hatályba lépése számos jogi és gyakorlati kérdést vet fel. Egy korábban publikált elemzésünk során jogi szakértők bevonásával jártuk körbe a témát, hogy tisztább képet kapjunk arról, mit is vár el a törvény.

Öt kulcsfontosságú pont a Panasztörvényből: Amit minden vállalati döntéshozónak ismernie kell

A csalárd gyakorlatok felszámolására és a bejelentők védelmére irányuló jogszabály kiemelten fontos területeket érint. Íme, öt központi elem, amelyet minden vállalkozásnak szem előtt kell tartania a megfelelés elérése érdekében.

facebookMegosztás Facebook-on