Nyugdíjreform 2024: Magyarországi Javaslatok és EU-s Elvárások
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Nyugdíjreform 2024: Magyarországi Javaslatok és EU-s Elvárások

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Változások Szele a Nyugdíjrendszerben – Mi Üzen A Parlament?

Nemrégiben egy jelentős eseményre került sor az Országház falai között: a magyar nyugdíjasok érdekeinek szentelve, az Országos Nyugdíjas Parlament (ONYP) hatodik ülésén számos olyan javaslatot tártek a döntéshozók elé, melyek jelentős változásokat sürgetnek. De mik is valójában ezek a változások és mi szükséges ahhoz, hogy összhangba kerüljenek hazánk gyakorlatai az Európai Uniós normákkal?

GDP-részarány és Nyugdíjkiadások – Hol áll Magyarország Európához Képest?

Az előterjesztett indítványok egyik kulcseleme a nyugdíjkiadások és a hazai gazdasági teljesítmény, vagyis a GDP összefüggésének meghatározása. Az ONYP azt szeretné, ha hazánk ezen kiadások mértéke megközelítené, vagy elérné a GDP 12-13 százalékát évente. Ennek oka, hogy Európában ez az arány általában magasabb – 13,6 százalékos átlagban. A magyarországi helyzet viszont aggasztó, hiszen míg 2009-ben még 11,3 százalékon álltunk, addig mára ez az arány 8 százalékra esett vissza.

A Nyugdíjak és Az Átlagkeresetek – Van-e Összhang?

A második fő javaslat az átlagkeresetek és a nyugdíjak közötti kapcsolat erősítésére irányul. A cél az, hogy a nyugdíjak mértéke évente ne maradjon el azonnal az éves nettó átlagkereset 65-70 százalékától. A Központi Statisztikai Hivatal adatai azt mutatják, hogy bár 2008-ban még megközelítőleg rendben voltunk ezzel az aránnyal (69,1 százalék), ma már csak 54,5 százalékot érünk el, ami jelentős visszaesés.

Közfinanszírozás: A Tervezett Nyugdíjfajták

További javaslatként merült fel, hogy a nyugdíjrendszer finanszírozása kizárólag az öregségi nyugdíjra és a hátramaradottaknak járó támogatásokra koncentrálódjon. Emellett az ONYP arra törekszik, hogy a legkevesebb saját jogon járó öregségi teljes nyugdíj sem maradhat a tárgyévi átlagnyugdíj 60 százaléka alatt.

Érdekőrzés: A Nyugdíjemelés Új Szemlélete

Nem elhanyagolható szempont a nyugdíjemelés ütemezése és alapjainak meghatározása sem. Az javaslat szerint a nyugdíjakat minden év márciusában kellene emelni, és a növekedés mértékét nem az infláció, hanem a nemzetgazdasági átlagos bruttó keresetnövekedés kellene meghatározza, hogy a nyugdíjak reálértékét megőrizhessük.

Az Elvárások és A Realitás: A Pénzügyi Megvalósíthatóság

Ezek a javaslatok természetesen indulatokat és vitákat szülnek szakmai körökben. A Portfolio.hu például kiemelte, hogy a nyugdíjrendszerbe a GDP 4-5 százalékának megfelelő pluszösszegek bevonása manapság irreális elképzelés lehet. Ez rámutat arra a szakadékra, ami az ideális elképzelések és a pénzügyi realitások között húzódik.

A Jövő Útjai: Magyarország és A Nyugdíjreform

Magyarországon a nyugdíjrendszer reformjának szükségessége nem kérdés, de az útirányok és lehetőségek még homályosak. Egy korábbi elemzésünkben Farkas András, a terület szakértője már körvonalazott néhány elképzelést, azonban a döntésekhez komplex társadalmi és gazdasági összhangra van szükség.

Az ONYP által megfogalmazott javaslatok megmutatják az irányt, de a világos utat és a megvalósítás módjait még együtt kell alakítanunk.

facebookMegosztás Facebook-on