Makói Fordulat: A Kiképző Magyar Mesterek Elbocsátása a Continental-nál
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Makói Fordulat: A Kiképző Magyar Mesterek Elbocsátása a Continental-nál

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Makói Gyárban Kibontakozó Dolgozói Válság

Makó városában található a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. üzeme, ahol nemrégiben fordulat következett be a dolgozói létszámban. A cég előzetes szakszervezeti értesítés nélkül kezdett el kiszűrni magyar állományát, ami a munkavállalók és helyi közösségek között komoly aggodalmat keltett.

A Magyar Munkások Elhagyatva

A Continental gyárvezetése az utóbbi időszakban 25-25 dolgozót küldött el a novemberi, illetve decemberi hónapokban, számukra figyelemfelkeltő módon csupán magyar munkavállalóktól. Ez az eljárás aggasztó tendenciát mutat, hiszen nem világos, hogy pontosan milyen szempontok alapján dől el az emberek sorsa.

Külföldi Munkaerő Előnyben?

Információk szerint a gyár egyre több külföldi dolgozót foglalkoztat, mint például indonéz munkásokat. Ez felveti a kérdést; vajon egy új elbocsátási hullám van-e kibontakozóban, amely további külföldi munkaerő fogadására tesz utat szabaddá?

Kiszolgáltatott Helyzet Kialakítása?

A helyi szakszervezeti titkár, Hajdú Roland megfigyelése szerint a gyárvezetés célja lehet, hogy a munkavállalókat minél inkább kiszolgáltatottá tegye, és ennek eredményeként a külföldi dolgozók ne tudják érvényesíteni jogos érdekeiket.

A Continental Reakciója

A Continental magyarországi képviselete szerint a piac aktuális helyzete miatt kellett nehéz döntéseket hozniuk, amelyek tartalmazzák a kölcsönzött dolgozók létszámának csökkentését is. A vállalat kiemelte, hogy a lépéseket 2023 végéig tervezik végrehajtani, és hogy közben a munkavállalók érdekeit próbálják szem előtt tartani.

Hosszútávú Munkavállalók Elbocsátása

Hajdú Roland tájékoztatása szerint az érintett alkalmazottak között olyanok is vannak, akik már hosszú évek óta dolgoztak a gyárban, és fél éve még ők voltak azok, akik az indonéz vendégmunkások betanítását végezték, amelynek elismerését vezetői dicséretekkel is igazolják. Az elbocsátott kölcsönzött dolgozók között egyedül magyarok találhatóak.

Elbocsátási hullám

A Continental makói gyárában végbement hirtelen elbocsátási hullám megdöbbentette a munkavállalókat és közösséget. A vállalat által hozott lépéseket átláthatóság hiánya és a magyar alkalmazottak kiválasztása övezi, miközben felmerülnek a nemzetközi munkavállalók jelenlétével kapcsolatos kérdések is. Az ügyben a további nyomon követés elengedhetetlen, figyelembe véve a helyi munkaerőpiacot és a korábbi évek kitartó alkalmazottainak jogos érdekeit.

facebookMegosztás Facebook-on