Költségvetési fegyelem és hiánycélok: Varga Mihály vállalja a kihívást
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Költségvetési fegyelem és hiánycélok: Varga Mihály vállalja a kihívást

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Költségvetési Kérdőjelek És A Hiánycél Dilemmája

Pénzügyi stabilitás és a költségvetési szigor jegyében indult az év Varga Mihály évindító sajtótájékoztatóján, ahol a miniszter többször is kihangsúlyozta: nem tervez a kormány lazítást a 2024-es költségvetésben kitűzött 2,9%-os GDP-arányos államháztartási hiánycél terén. Az előző években tapasztalt magasabb deficitadatok ellenére az államháztartás fegyelmezése és az adósságráta mérséklése marad a fő cél.

Csábító Eredmények és Devizakötvény Kibocsátás

A legújabb gazdasági lépések közé tartozik a sikeres devizakötvény kibocsátás, mely a kormányzati kommunikáció szerint stabilizálta a nemzetgazdaság likviditását, és az államadósság devizaállományának szabályozását is elősegítette. A miniszter szerint a magyar gazdaság ütőképes marad, és a tervezett infrastrukturális beruházások – mint például a reptérvásárlás – szintén a likviditási tartalékok révén finanszírozhatók.

Megtévesztő Parallelek és a Gazdaság Jövőképe

Varga kijelentése szerint a kortárs pénzügyi helyzet összevetése a korábbi évek kihívásaival téves megközelítést jelent. A magyar gazdaság aktuális jellemzői, mint a GDP-folyamatok és a foglalkoztatottság dinamizmusa, egyértelműen megkülönböztetik a múlt korszakától. A miniszter szerint a tartós gazdasági növekedés és az infláció kontroll alatt tartása a prioritások között szerepel, miközben a költségvetési tervezhetőség biztosítása továbbra is a kormányzat feladata.

Befektetői Bizalom És A Finanszírozási Stratégia

Varga hangsúlyozása alapján a befektetők számára üzenet, hogy Magyarországnak stabil és biztonságos a finanszírozása; a költségvetés, a likvid maradványok nagysága elősegítik a biztonságos állami gazdálkodást. Ezen felül, a magyar gazdaság az uniós forrásoktól függetlenül is helytálló, ami tovább erősíti az ország kreditképességét nemzetközi szinten.

A Költségvetési Fegyelem Támogatása Vagy Lazítása?

Miközben egyes kormánytagok gazdaságélénkítő intézkedések szükségességét hangsúlyozzák, Varga Mihály erősíti: a költségvetési lazítás nem napirenden van, és a már törvényben rögzített költségvetési hiánycélok követése elengedhetetlen a gazdaság irányításában. Az elméleti és a valós gazdaságpolitika ellentmondásosságát eloszlatva a miniszter jelezte, hogy a kormány a költségvetési disciplína keretein belül marad.

Az Élénkítés Csak A Rendelkezésre Álló Térrel Arányosan

Amennyiben lehetőség adódik, a miniszter szerint a nyilatkozatokban említett fiskális impulzusok megjelenése várható a gazdaságpolitikában. Az impulzusokra tervezett intézkedések és támogatások az infláció csökkentését és a gazdaság élénkítését célozzák, miközben a költségvetési fegyelem megtartása alapvető követelmény marad.

facebookMegosztás Facebook-on