KSH Jelenti a Költségvetési Hiány Alakulását: Gazdasági Fordulat
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

KSH Jelenti a Költségvetési Hiány Alakulását: Gazdasági Fordulat

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Költségvetési Egyensúlyzavar? - Értékeljük a KSH Kimutatásait

A gazdasági szereplők és elemzők figyelme mindig is komolyan összpontosult Magyarország költségvetési mutatóira, amelyek jelentős mértékben befolyásolják a nemzetgazdaság stabilitását. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legaktuálisabb jelentése rávilágít: az első három negyedévben figyelhető meg a hiány árnyalt képe.

Változások a Kormányzati Szektorban

A KSH információi alapján 2023 harmadik negyedévében részleges javulást láthatunk: a GDP-arányos hiány 3,7 százalékot mutat, ami 264 milliárd forintos kedvező eltérést jelent az előző évi adatokhoz képest. A dinamikus bevételek, mintegy 861 milliárd forintos pluszt generáltak, míg a kiadások is emelkedtek, bár kisebb mértékben, 597 milliárd forinttal.

Az Év Első Három Negyedévének Összesítése

Az év első három negyedévére vonatkozóan a KSH kimutatta, hogy a hiány 2997 milliárd forintot ért el, amely a GDP-nek közel 5,4 százalékát teszi ki. Ebben a periódusban a kormányzati szektor bevételei meghaladták a 23 000 milliárd forintot, ezzel szemben a kiadások 26 000 milliárd forint felett realizálódtak. Alapos elemzést követően kirajzolódik egy kevésbé pozitív kép: a helyzet az előző év azonos időszakához viszonyítva közel 2,1 százalékponttal romlott.

Bevételi és Kiadási Dinamika Elemzése

A bevételeknél a termelésiadó közel 1107 milliárd forintos növekedése tűnik ki, amit alapvetően a különadók és helyi iparűzési adó bővülése hajtott. Az adóbevételek és társadalombiztosítási hozzájárulások is jelentős, közel 15 százalék körüli növekedést mutattak.

A kiadások tekintetében a jelentős, 17,3 százalékos emelkedés figyelhető meg, amely különösen a munkavállalói jövedelmek, társadalmi juttatások és kamatkiadások rovására történt. Kiemelkedő a nyugdíjkiadások növekedése is, amelyek majdnem egyötöddel lettek többek.

Befektetések és Egyéb Kiadások Változása

A bruttó állóeszköz-felhalmozásban csökkenést figyelt meg a statisztikai hivatal, míg az egyéb kiadásokban további növekedés mutatkozott, meghaladva az ezer milliárd forintot. Ezek az adatok fontos betekintést nyújtanak a kiadási prioritások és gazdaságpolitikai döntések alakulásába.

A KSH a kormányzati szektor 2023. negyedik negyedévi adatait 2024. április 3-án fogja közzétenni. A várakozások szerint a következő adatok további fontos információkkal szolgálnak majd az ország gazdasági helyzetéről és az államháztartás alakulásától függő lehetőségekről.

facebookMegosztás Facebook-on