Generációváltás a családi vállalkozásoknál - Cégek a változás küszöbén
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Generációváltás a családi vállalkozásoknál - Cégek a változás küszöbén

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A generációváltás kihívásai: Konfliktus és néma családi asztalok

Harminc év telt el a rendszerváltás óta, és a családi vállalkozások keretében a vezetői szék új nemzedékre vár. Azonban a generációváltás gyakran marad testületlen tervezet, egy jelenvaló tabu, amely a karácsonyi asztalnál gyújtja meg a családi feszültségek lángra kapott szikráit. Mi következik ebből? Viták, csalódottság, és a tehetetlenség érzése, mely minden konstruktivitást elfúj.

A karácsonyi családi robbanás fogékonysága

Az évzáró ünnepek alatt mindenki kívánja a kikapcsolódást és a családi békét. Ám akkor zuhan le a munka zajainak leple, és a csendben kiáltanak a megoldatlan kérdések. Az utódokban húzódik a feszültség, várják az átvétel kapcsán kézzel fogható információkat, miközben az év többi szakaszában a cég napi ügyei köti le a figyelmüket. Aki keresi az igazságos részesedést, az találkozik a tisztázatlan tulajdonosi viszonyok falával, s itt a legnehezebb a cégek kényes egyensúlyait megmérni: testvérek, házastársak és generációk között egyaránt.

Hogyan kezeljük a generációváltás viharait?

A januári csend az újrakezdés időszaka, amikor hagyományosan a céges terveket is formáljuk. Egy szakértő gyanánt Pálos Ildikó, generációk átmeneti idejének segítője, azt javasolja, hogy január elején kerüljön terítékre a generációváltás. Ennek kulcsa a türelem és az időzítés. Az utódok türelme azonban fogytán van, és szeretnék minden év elején új esélyt adni a kihívásnak. Az érintett felek számára fontos lehet, hogy szakértő segítségét vegyék igénybe, hiszen ez a folyamat nem hétköznapi, és egy jól választott külső partner is képes lehet hígítani a családi konfliktusok ízét.

Generációváltás a családi vállalkozásoknál - Ajánlások a harmonikus generációváltáshoz

Biztonságban éreznéd magad egy belső bizalmi körbe fogadott szakértő társaságában? Pálos Ildikó ajánlása szerint a generációváltást nem érdemes egyedül kezelni, hanem inkább egy tapasztalatokkal rendelkező partner, akár a könyvelőt vagy a jogászt, segítségét kérni az átmenet zökkenőmentes lépéseinek koordinálásához.

A cégvezetőknek és az utódoknak egyaránt érdemes megfontolniuk ezt a lehetőséget, hiszen a családi harmónia és a vállalkozás jövője forog kockán. Az előre gondolkodó megközelítés a kulcs a sikeres átadás-átvételhez, amely nemcsak a generációváltás, hanem a családi összhang fenntartásának is fontos szempontja.

facebookMegosztás Facebook-on