Adóbevétel-robbanás És Költségvetési Zűrzavar: A 2023-as Gazdasági Kihívások Tükrében
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Adóbevétel-robbanás És Költségvetési Zűrzavar: A 2023-as Gazdasági Kihívások Tükrében

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Elképesztő Adóbevétel-növekedés az Elmúlt Év Tükrében

A hazai gazdaság kulisszatitkaiba egy friss Pénzügyminisztériumi elemzés révén nyerhetünk betekintést: a várakozásokat felülmúlva az adóbevételek és járulékfizetések rendkívüli mértékben, 15,2%-kal szárnyaltak meg az elmúlt esztendőben. Ez a felfüggesztő siker azonban nem teljesen fedhető le a költségvetési előrejelzésekkel, melyek ígéretekben nem szűkölködnek, de a tényleges adatokkal való összehasonlítás során már kevésbé állják meg a helyüket.

Költségvetési Hiányban Rejlő Rejtélyek

December végén a költségvetési mulasztások 4 593,4 milliárd forintos szintet értek el. Ezen belül a központi költségvetés 4 293,3 milliárd forint hiányt könyvelhetett el, ám az elkülönített állami pénzalapok 112,3 milliárd forintos többlettel állították természetesen másként a mérleg nyelvét. A társadalombiztosítási alapok 412,3 milliárd forintos hiánnyal zárták az évet. Így a tavalyi deficit mégiscsak kedvezőbb képet mutat, mint az azt megelőző év 4672,1 milliárd forintos értéke.

Módosítások Labirintusa

A költségvetési tervezetek flexibilitása mégsem bizonyult elegendőnek. Tavaly nyáron még a deficit látványos csökkenése látszott vállalhatónak, ám az év során többször módosított büdzsé a valóságtól minduntalan elmaradt. Az utólagos korrekciók sem hozták meg a várt pontosságot, több mint 400 milliárd forintnyi különbség maradt a számítások és a valós hiány között.

Egyedi Kiadások és Rezsiköltségek

Az államháztartás további jelentős tételét az olyan egyszeri kiadások képezik, mint például a Vodafone és biztosítási társaságokban létrejött állami részesedés megszerzése. Ezen túlmenően a lakossági rezsioldalról jelentkező kiadások is duplájára nőttek az előző évi összegekkel szemben.

Közlekedés és Egészségügy

A közlekedési szektort támogató kiadások is jelentősen megugrottak; mintegy 155,4 milliárd forinttal többet költöttek 2023-ban, mint az előző évet tekintve. Az egészségügy finanszírozása pedig kiemelt terület maradt, a gyógyító és megelőző ellátásokra több mint 2410 milliárd forintot szánt a kormány.

Ez a gazdasági körkép erősíti az elmúlt év kihívásokkal teli gazdasági útjának realitásait, felhívva figyelmünket arra, hogy a tervezés és a változó piaci körülmények folyamatos összehangolása mennyire nélkülözhetetlen az államháztartás egészséges működéséhez.

facebookMegosztás Facebook-on