A nevelőszülők bérharcának aktualitásai: Több támogatás, jobb jövő?
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

A nevelőszülők bérharcának aktualitásai: Több támogatás, jobb jövő?

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Béremelés és inflációkövető ellátás: Az LMP felvonul a nevelőszülők mellé

A családok támogatása és a gyermekvédelem mindig is kiemelt témái voltak a társadalomnak, de úgy tűnik, most még égetőbbé vált a kérdés. Hohn Krisztina, az LMP népjóléti és családügyi szakszóvivője felemelt hangon hívta fel a figyelmet erre a kritikus helyzetre. Az általa képviselt álláspont szerint nem elég csak beszélni róla: itt az idő a konkrét és érdemi lépések megtételére.

A nevelőszülők helyzete: Számok és problémák

Magyarországra pillantva azt látjuk, hogy a nevelőszülői munkát végzők száma meglehetősen alacsony. Csak 5400 hős áll készen arra, hogy rászoruló gyerekeket fogadjanak be, és ezen belül is döntő többségük (kétharmaduk) az ország kisebb településein található meg. Elképesztő számok ezek, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy néhányan közülük hat vagy annál is több gyermekkel osztoznak otthonaikon.

Törvény és valóság: Egy örök küzdelem

A politikus kiemelte, hogy törvényi előírás, miszerint a 12 éven aluli gyermekeknek nevelőszülőknél kellene felnőniük. Azonban a szomorú statisztikák másról árulkodnak. A gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló 23 ezer gyermek közül közel 7 ezer ma is gyermekotthonban tapasztalja a nevelés nehézségeit.

Finanszírozási aggodalmak: A nevelőszülők bérharcának valós képe

Hohn Krisztina kiemeli, hogy a nevelőszülők juttatásai messze nem tükrözik az infláció valós mértékét, így a nemrégiben bevezetett 25 százalékos emelés ellenére is komoly aggodalmak maradnak fenn. Egy nevelőszülő a következő ellátmányokra számíthat:

  • Alapösszeg gyermekenként
  • Ellátmány, ami alapesetben 54 ezer forint, különleges nevelési igényű gyermekek esetében pedig 62 ezer forint

Ez az összeg kizárólag a gyermek igényeire fordítható – étkezés, ruházat, fejlesztő órák. Azonban a lényegi probléma az, hogy ezek a gyerekek gyakorta érkeznek traumatizált környezetből, és a nevelőszülők általános véleménye szerint a pénzügyi támogatás messze nem elegendő ahhoz, hogy a gyerekeknek megadják azt a speciális gondoskodást, amire szükségük van.

A megoldás és a jövő iránti remény

Ami a nevelőszülők erőfeszítéseit illeti, sokan úgy érzik, hogy a társadalom kevés elismeréssel illeti meg őket. Az LMP szakszóvivője szerint az államnak kellene felvállalnia a felelősséget, és gondoskodnia azokról a gyerekekről, akik már így is a szegénység árnyékában nőnek fel. A kérdés nem csupán pénzügyi, hanem erkölcsi szempontokat és a jövő nemzedékének biztosítását is magában foglalja. Az LMP-nek határozott álláspontja van: átfogó és hosszú távú megoldásokra van szükség.

facebookMegosztás Facebook-on