A Gazdasági Kihívások Tükrében: A Magyar Közszférának Csapdába Esett Hiánya
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

A Gazdasági Kihívások Tükrében: A Magyar Közszférának Csapdába Esett Hiánya

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A Célszámok Elérése Csákányok Között: A Kormányzati Szektor Hiányzsonglőrködése

A magyar gazdaság legfrissebb körképe rávilágít, hogy a pénzügyi stabilitás útvesztőjében bolyongunk. A Központi Statisztikai Hivatal riasztó adatsora szerint a kormányzati szektor komoly deficitjével nehezíti a makrogazdasági manőverezési teret.

A GDP-hez Kötött Deficit Labirintusa

Miközben a politikai döntéshozók az egész éves hiánycél növelésére kenyték a kalapot 5,2 százalékra októberben, a valós adatokkal szembesültünk: már szeptemberben eljárt az idő a költségvetés képzelt keretei felett, 5,4 százalékos hiányhullámmal szembesítve az országot. Az év végére prognosztizált, csaknem határértékbe oltott 5,9 százalékos deficit-váradat vajon beköszöntött-e?

Harmadik Negyedéves Viharjelzések: Bevételek Pluszban, Kiadások Mínuszban

A háromnegyedéves mérleg két arcát ismerve elmondhatjuk, miközben a bevételek 861 milliárd forinttal torkolltak a közös kasszába, a kiadások ezt jelesül múlták alul, 597 milliárd forintnyi duzzadással. Ezt a jelenséget nemcsak a termelő és fogyasztói oldal látható fizetési készsége okozhatta, hanem a kormányzati szektor bevételeinek különadójából adódó, váratlanul pozitív impulzus is.

A Kellemetlen Ünnepi Meglepetés: A Központi Közszféra Hónapról Hónapra Halmozó Hiánya

Ahogy a karácsonyi fények kihunynak, a statisztikák dermesztő valóságával találja szemben magát a bukás szélén táncoló költségvetés: az idilli decemberi eredmények akár a hiány 6 százalékon való tartásáról dönthettek. Az ünnepek előtti hónapban bezsebelt 586,7 milliárd forintos hiány nem sok jót ígért, noha enyhülhetett az állami energiacég, az MVM többletbefizetése folytán.

Kamatok, Társadalom, és Adók: A Közszféra Kiadásainak Gazdag Palettája

Tájékozott részrehajlás nélkül kell szembenéznünk a kiadások örvénylő ciklonjával. A kamatok, amelyek a költségvetésen belül közel kétszeres mértékben átfestették az összképet, kétségkívül a legélesebb karddal szabdalják az egyensúly lélektanát. A társadalombiztosítási hozzájárulások, a nyugellátások és a munkavállalói jövedelem kifizetések is komoly szerepet játszanak a kormányzati szektor gazdasági színpadán, mind megkövetelve saját jelentős részüket a költségvetés szőtte drámában.

Az év utolsó napjaiban sorra érkező makrogazdasági előrejelzések és uniós támogatások gyűrűjében is a ködös jövő képe marad: az ígéretes hiányszámok mögött megbúvó valós pénzmozgások és a GDP-arányos egyenleg láthatatlan összefüggései még sok kihívást rejtenek a magyar gazdaság számára.

facebookMegosztás Facebook-on